Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Gör det enkelt att sortera matavfall

Dina skal och skruttar är viktiga! När de sorteras ut blir de bränsle och gödsel som är bättre för klimatet. Om du bor i ett hus med matavfallsinsamling ska du sortera ut ditt matavfall. Så här gör du det enkelt att sortera dina matrester.

Gör det enkelt att sortera matavfall

Beställ startpaket för att komma igång

Om du bor hos Familjebostäder kan du beställa ett startpaket med allt du behöver för att för att sortera ditt matavfall. Beställ ditt startpaket här.

Håll påsen torr och luktfri

  • Använd vaskskrapa och låt matresterna droppa av.
  • Använd dubbla matavfallspåsar om påsen är blöt.
  • Gå ut med påsen ofta ungefär var tredje dag.

Hämta nya påsar

Se till att du alltid har matavfallspåsar hemma. Hämta nya påsar i det gröna skåpet som ofta finns vid tvättstugan eller annan gemensam plats i huset.

Vad får jag slänga i matavfallspåsen?

Det bästa är så klart att äta upp maten, men skal, skruttar, te- och kaffesump och de matrester som blir över ska slängas i matavfallspåsen. Se till att inget annat läggs i påsen, då kan matavfallet inte omvandlas till biogas eller biogödsel.

Hur gör jag om jag inte kan sortera matavfall där jag bor?

  • Om du inte har matavfallsinsamling där du bor slänger du matavfallet i de vanliga soporna.
  • De flesta av Familjebostäders hyresgäster kan sortera matavfall, men inte alla. Vi har placerat behållare för matavfall i alla hus där det är möjligt. I vissa hus finns det ingen lämplig plats, där arbetar vi för att hitta andra lösningar.
  • Senast år 2024 hoppas vi att alla hyresgäster kan få tillgång till matavfallsinsamling. Då är planen att stadens nya sorteringsanläggning för matavfall ska vara klar. Då kommer du som slänger dina sopor i en sopsug kunna sortera matavfall i särskilda påsar som slängs i sopsugen.

Spela sopspelet och bli en återvinnare

Sopspel_1024x512[32].jpgVet du var du ska slänga den nötta diskborsten och disktrasan, den tomma chipspåsen eller den trasiga fotbollen? Spela sopspelet och bli en hejare på att sopsortera!