Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Besked om hyrorna dröjer

Hyrorna för 2023 är fortfarande inte klara. Förhandlingarna fortsätter sedan Hyresmarknadskommittén beslutat att parterna åter ska förhandla lokalt med centralt stöd.

Besked om hyrorna dröjer

- Det tuffa ekonomiska läget gör årets förhandlingar extra svåra. Vi hoppas att nu vi tillsammans med HMK kan komma överens inom kort, så att besked inte drar ut på tiden för våra hyresgäster, säger Jonas Schneider, vd för Familjebostäder.

Hyresgästföreningen och de kommunala bostadsbolagen i Stockholm har haft svårt att komma överens om den årliga hyreshöjningen för 2023. I november hänsköts därför beslutet till Hyresmarknadskommittén (HMK) som parternas gemensamma tvistelösningsorgan.

Den 12 januari kom Hyresmarknadskommittén med ett beslut som innebär att frågan återförs till de lokala parterna i samråd med ledamöter från Hyresmarknadskommittén.

Fakta

Familjebostäder, Stockholmshem och Svenska bostäder äger och förvaltar totalt 77 000 hyresrätter i Stockholm för över 160 000 stockholmare. Hyresförhandlingar sker mellan de tre bostadsbolagen och Hyresgästföreningen Region Stockholm varje år med start i slutet av september. Målet är att parterna ska komma överens före årsskiftet med en hyresreglering från den 1 januari kommande år. Om de lokala parterna inte kommer överens kan frågan hänskjutas till Hyresmarknadskommittén för beslut. Det skedde inför årets hyresreglering och dessförinnan 2020 och 2017.