Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

När sätts värmen på?

Från slutet av september till mitten av oktober är den vanligaste frågan från er hyresgäster till oss som hyresvärd: När sätts värmen på? Ett normalår sätts värmen på i mitten av oktober.

När sätts värmen på?

Foto: Susanne Walström/Johnér

Att hyresvärdar slår på värmen vid ett på förhand givet datum är en myt. I dag styrs värmen i moderna hus via reglersystem, som baseras på utomhustemperaturen. Är det en kall höst sätts värmen på tidigare. Är det varmt sätts värmen på senare. Värmen sätts igång när temperaturen utomhus ligger stabilt under 10–15 grader.

Värmen sätts på i oktober

Längre tillbaka i tiden så sattes värmen på ett visst datum för tekniken för en temperaturanpassning saknades. Elementen sattes helt enkelt på oavsett om det behövdes eller ej. Nu för tiden sparar vi både på kostnader och energi genom att låta temperaturen utomhus styra. Vi eldar inte för kråkorna.

Statistiken de senaste åren visar att ett normalår i Stockholm sätts värmen på i mitten av oktober. Så var det till exempel 2019. När det är kallare än vanligt i oktober så drar uppvärmning igång tidigare, som t ex 2012. De flesta år har det dock varit varmare än ett normalår. Då startar uppvärmningen lite senare, under andra halvan i oktober.

Tycker du att det är för kallt inomhus?

I våra lägenheter har vi vattenburen värme, vilket betyder att vi har element fyllda med vatten som cirkulerar. Det är helt normalt att ett element är varmare upptill och svalare nedtill. Det varma vattnet strömmar in upptill, ger ifrån sig värme och strömmar ut nedtill för att åter värmas upp.

Med hjälp av en termostat ska elementet reglera värmen i rummet. När temperaturen i rummet är över 20 grader slår termostaten av det varma vattnet och elementet blir kallt. Det är alltså inte säkert att ditt element alltid är varmt.

Temperatur ska vara 20-21 grader

Inomhus ska temperaturen i våra lägenheter ligga på mellan 20-21 grader. Om du tycker att du har för kallt i din lägenhet rekommenderar vi att du först kontrollerar temperaturen i lägenheten själv. Mät temperaturen inne hos dig 1 meter från yttervägg och på 1 meters höjd från golvet. Visar termometern under 20 grader flera dagar i rad, gör en felanmälan via Mina sidor.