Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Du har väl en hemförsäkring?

På Familjebostäder är vi måna om att du ska känna dig trygg. Bland annat ska du slippa oroa dig över stora ekonomiska konsekvenser om olyckan skulle vara framme. Som hyresgäst hos oss är du därför enligt ditt hyreskontrakt skyldig att teckna en hemförsäkring.

Du har väl en hemförsäkring?

Hur försiktig man än är bör man vara beredd på oförutsedda händelser. Kenneth Bjur, skade- och försäkringssamordnare på Familjebostäder ser mellan 2-300 olika försäkringsskador i bolaget per år.

- Oftast handlar det om rena olyckor säger Kenneth, vanligast är vatten- eller brandskador. Blir din lägenhet obrukbar på grund av det kan du med en försäkring på hjälp med kostnader för en evakueringsbostad medan lägenheten repareras. 

Hemförsäkringen ersätter även skador på dina saker i bostad och källarförråd. En hemförsäkring är något du själv ska teckna när du flyttar in och sker alltså inte per automatik. Även du som har bott hos oss länge kan gynnas av att se över din försäkring för att vara säker på vad och vilka den täcker. 

Vad är egentligen en hemförsäkring?

Oavsett vilket försäkringsbolag du väljer erbjuder alla hemförsäkringar ett grundskydd som försäkrare dig mot inbrott, stöld, brandskada, vattenskada, reseskydd, rättsskydd, ansvarsskydd och överfallsskydd. Olika försäkringar kan däremot skilja sig gällande maxbelopp och tillägg m.m. Därför är det alltid värt att undersöka viken hemförsäkring som passar just dina behov bäst. 

Vad behöver jag veta? 

Det kan vara svårt att veta vad man ska fråga om när man tecknar en försäkring,  då kan den oberoende stiftelsen Konsumenternas försäkringsbyrå bidra med hjälp. Nedan finner du några viktiga saker att tänka på.
konsumenternas.se/forsakringar hittar du allt du behöver veta. 

  • Vad ingår? Det behöver inte vara dyrt att försäkra sitt hem, men man ska akta sig för att stirra sig blind på priset. Alla försäkringar innehåller nämligen inte samma saker. När du tecknar en försäkring är det därför viktigt att kolla upp vad som ingår i avtalet. 
  • Vad är maxbeloppet? Olika försäkringsbolag kan ha olika tak för hur mycket pengar du kan få om olyckan är framme? 
  • Vem täcks av din hemförsäkring? Är ni fler som bor i lägenheten? Glöm inte att se till att alla som bor i lägenheten är täckta av hemförsäkringen. Det är lätt hänt att missa att ändra när någon flyttar in eller ut.

Vad gäller om du hyr ut i andra hand? Hyr du ut i andra hand är det du som har förstahandskontraktet hos Familjebostäder som är skyldig att se till att du har en gällande hemförsäkring under tiden du hyr ut. 
Försäkring via fackförbund? Är du ansluten till ett fackförbund är det värt att kolla om hemförsäkring ingår i ditt medlemskap.