Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Brandsäkra tips i vinter

Att glömma spisen på är den vanligaste orsaken till att det börjar brinna i hemmet. Levande ljus är mysigt – men kom ihåg att släcka dem. Var rädd om dig och dina grannar i vinter!

Kontrollera alltid spisen innan du går hemifrån. Om det börjar brinna i en gryta eller stekpanna – lägg snabbt på ett lock och kväv elden. Häll aldrig vatten på brinnande olja. Kom ihåg att rengöra köksfläkten med jämna mellanrum.

Se till att dina ljus står stadigt i en ljusstake som tål värme. Ha också koll på fladdrande gardiner, dukar och dekorationer som kan börja brinna. Släck alltid ljusen när du går ut ur rummet, även om det bara är för en kort stund.

Testa din brandvarnare regelbundet genom att trycka in knappen. Beställ en gratis sms-påminnelse via msb.se/testabrandvarnare. Om brandvarnaren inte larmar – felanmäl på Mina sidor.

Om det börjar brinna

Rädda – varna – larma – släck är en bra minnesregel. Om det är en mindre brand kan du försöka släcka med pulversläckare eller brandfilt. Om den inte går att släcka – stäng dörren till rummet och larma 112. Brandrök är farlig att andas in. Läs mer på familjebostader.com/brandsakerhet.