Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Återvinn julen

Tack för att du återvinner din gran och andra rester efter julfirandet! När du lämnar dem på rätt ställe och plattar ihop förpackningar bidrar du till en bättre miljö, trivsel och ordning.

Arm med stickad tumvante som håller i gran

När julgranen ska dansas ut lämnar du den som grovavfall på anvisad plats i miljöstugan eller grovsoprummet. Det är bra om du klipper ner granen och lägger den i en sopsäck, då tar den mindre plats och barrar inte ner.

Du kan också lämna din gran på särskilda insamlingsplatser som finns runt om i staden. Här lämnar du granen utan sopsäck. Du hittar platserna på Stockholm Vatten och Avfalls webb via länkarna.

Din gamla gran blir värme, el eller biokol

Julgranar som lämnas i miljöstugor och grovsoprum blir till fjärrväme och el i Högdalenverket. De julgranar som lämnas in på Stockholms stads insamlingsplatser eller till återvinningscentralerna blir till biokol och värme. Biokolen används som jordförbättring och får det att grönska i Stockholms planteringar.

Så gör du med andra julsopor

  • Julklappspapper, papperskartonger och wellpapp sorterar du som pappersförpackningar Ta bort tejp och snören först, de förstör pappersmassa och pappersmaskin.
  • Julklappssnöre lägger du i soppåsen.
  • Trasiga ljusslingor och allt annat med sladd och batteri räknas som elavfall. 

Fler tips hittar du via länkarna.