Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Så tar du vara på maten!

I år blev det obligatoriskt i Stockholm att sortera matavfall. Det är ett bra sätt att ta vara på maten! Men det finns fler sätt att återvinna maten på som är bra för både hushållsekonomin och planeten.

Så tar du vara på maten!

Chris Werner, författare till boken Minska matsvinnet och expert på hållbara, roliga och enkla tips som får maten att räcka till mer. Foto: Fredrik Hjerling

Tävla och vinn en bok!

Vi har pratat med författaren till boken Minska matsvinnet och expert på hållbara, roliga och enkla tips som får maten att räcka till mer. Var med och tävla om ett eget exemplar av boken genom att skicka in ditt bästa matsvinnstips! Tävla här.

Boken.gif

Hej Chris! Hur lätt är det att minska matsvinnet?

- Hallå! Det behöver inte vara svårt alls utan handlar mest om planering och experimentering. Jag som småbarnsförälder t.ex. behöver ändå ligga steget före när barnen blir hungriga så matplanering blir naturligt. Just nu är det dessutom ett bra sätt för vem som helst att hålla nere kostnaderna.

Två enkla vanor som håller nere svinnet:

  • Inventera – Genom något så enkelt som att alltid kolla vad som finns hemma, och planera måltider och inköp därefter håller du nere både onödiga kostnader och svinn. Ofta behöver man bara komplettera med en eller två ingredienser.
  • Använd frysen! – Det mesta går faktiskt att frysa in. Tomatpuré och grädde är två exempel på produkter som går utmärkt att tina upp efter frysning vilket brukar förvåna folk.

Vill du dela tre rest-tips från din Instagram med våra hyresgäster här i nyhetsbrevet?

- Självklart vill jag det, ju fler vi är som minskar matsvinnet desto bättre! På min Instagram delar även mina följare sina tips i kommentarerna så vi lär oss av varandra.

Fyra kreativa sätt att använda sina matrester:

  • Släng inga bruna bananer! En övermogen brun banan är den allra godaste att blanda ner i en smoothie, baka med eller göra bananpannkakor på.
  • Räkskal, lökskal, ostkanter och stjälkar är fulla av smak och utmärkta att koka buljonger, fonder och soppor på. Använd direkt eller hacka och frys in till senare.
  • Gör eget rengöringsmedel med dina gamla citronskal.
  • Torrt bröd eller lökskal kan malas och bli till ströbröd respektive lökpulver.

matavfall_kampanj_header utan text_1024px.jpg

Sortera det matsvinn som blir över - kom igång med din sortering!

Allra bäst är såklart att äta upp och ta vara på maten själv men de rester du inte kan återanvända ska slängas i din matavfallspåse. Då kan de sorteras och omvandlas till biogas till kollektivtrafiken och biogödsel till åkrarna runt om i landet. Kom i gång med din matavfallssortering idag med ett gratis startpaket från oss på Familjebostäder. Beställ ditt startpaket här.