Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Väktarbil för ökad trygghet

Från den 1 mars har Familjebostäder utökat sitt förebyggande trygghetsarbete med en väktarbil som framför allt kommer att användas i de områden och fastigheter där våra hyresgäster upplever otrygghet på grund av brott eller andra störningar.

Väktarbil för ökad trygghet

Foto: Avarn

Ett ettårigt avtal har slutits med bevakningsföretaget Avarn, som omfattar en bil med två väktare, tillgängliga varje kväll och natt. Resursen kan användas i hela Familjebostäders bestånd, men framför allt i de områden och fastigheter där våra hyresgäster upplever otrygghet på grund av brott och andra störningar.

- Vi får aldrig acceptera att otrygghet blir en del av vardagen för våra hyresgäster. Stadens bostadsbolag har trygghetsarbetet som en högt prioriterad fråga, säger Dennis Wedin, bostads- och fastighetsborgarråd och ordförande för Familjebostäder. 

Förebyggande och trygghetsskapande

- Vi har de senaste åren haft en rad störningar som skapat oro och otrygghet runt en del av våra fastigheter. Nu stärker vi vår egen möjlighet att öka närvaron på kvällar och nätter för att öka tryggheten, säger Jonas Schneider, vd för Familjebostäder

Syftet med uppdraget är både att rondera i våra fastigheter, utvändigt och invändigt i allmänna utrymmen för att kunna avvisa personer som utan giltigt skäl uppehåller sig där. Väktarna kommer dagligen att rapportera till respektive förvaltare om de upptäcker avvikelser, till exempel skadegörelse eller inbrott, men även sådant som trasig belysning eller nedskräpning. Den andra delen av uppdraget handlar om att väktarna ska arbeta kontaktsökande och trygghetsskapande mot våra hyresgäster.

- Vi vill gärna att våra hyresgäster pratar med väktarna om de upplever otrygghet, har synpunkter och idéer på trygghetsförstärkande åtgärder eller efterfrågar andra insatser. Tanken är att väktarna blir vår representant på plats under de tider vår egen personal inte är där och ytterligare en kontaktväg in till Familjebostäder för hyresgästerna, säger säkerhetschef Per Tegel.

Bilen är skyltad både med Avarns och med Familjebostäders logotyp.