Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Uppvärmning pågår

Värmesystemet är igång för att du ska ha 20-21 grader i lägenheten. Här är några saker om värmen som är bra att ha koll på.

Illustration av pappa och dotter i soffan med surfplatta. En katt myser i fönstret ovanför elementet.

För rätt värme hemma - tänk på var du ställer dina möbler och täck inte termostaten på elementet. Illustration: Li Rosén Zobec

Vi siktar på att du ska ha minst 20 och högst 21 grader hos dig i lägenheten. På vissa ställen, till exempel nära en ventil, kan det var kallare.

Möblera rätt

  • Täck inte för termostaten. Då känner den av en högre temperatur än det är i rummet och varmvattnet i elementet stängs av för tidigt.
  • Täck inte för element med möbler, elementskydd eller tjocka gardiner eftersom det hindrar värmen från att spridas i rummet.

Så funkar värmen

  • Temperaturen på vattnet i elementet varierar. Den beror både på vilken temperatur det är ute och vilken temperatur termostaten på elementet i lägenheten registrerar.
  • När det är kallare ute är det högre temperatur på vattnet i elementet. Då krävs det varmare vatten för att uppnå rätt temperatur inomhus. När det inte är lika kallt ute har vattnet i elementet en lägre temperatur.
  • När temperaturen i rummet är över 20 grader slår termostaten av det varma vattnet och elementet blir kallt. Det är alltså inte säkert att ditt element alltid är varmt.
  • Ibland kan det också kännas som att elementet är kallt även om vattnet är lite uppvärmt. Det beror på att handen uppfattar en temperatur som är lägre än kroppens 37 grader som kall.
  • Om det snabbt blir kallt ute tar det lite längre tid för värmesystemet att värma upp. Ha tålamod – värmen är på väg.