Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Ta en titt på Stockholmhusen i Farsta strand

I helgen kan du besöka tre Stockholmshus när staden öppnar sina portar på Open House Stockholm. Besök gärna Stockholmshuset på Nordmarksvägen i Farsta strand mellan kl 12-15.

Ta en titt på Stockholmhusen i Farsta strand

De första färdiga Stockholmshusen på Bjursätragatan i Rågsved. Foto: Gustav Kaiser

Stockholmshusen är ett av Stockholm stads största utvecklingsprojekt. Projektet har som mål att bygga tusentals nya hyresrätter. För att nå dit har många av stadens krafter gått ihop och arbetar tillsammans. Syftet med Stockholmshusen är att spara tid och minska kostnaderna genom att upprepa gestaltningen, bygga seriellt och jobba med överlappande processer. 

Just nu är 3 750 hyresrätter av konceptet Stockholmshus i produktion eller i planeringsfas. I helgen kan allmänheten besöka tre av de färdigställda husen i samband med Open House Stockholm. En ny rapport utifrån dessa Stockholmshus visar att det kan bli både grönare och gå snabbare. 

Lägre hyra – kortare tid

För de första husen är hyresnivåerna drygt 20 procent lägre än genomsnittshyran för nyproduktion i Storstockholm. Produktionstiden har kortats avsevärt och ligger på cirka fem år. Samarbetet inom staden är avgörande för att kunna pressa tider och kostnader är samarbetet inom staden. Det är även större volymer och bra markförutsättningar..

- Vi har lärt oss mycket i dessa första projekt. I Tensta kunde vi pressa produktionskostnaderna, som till slut blev lägre än förväntat, säger Karin Ståhl, projektledare på Svenska Bostäder.

Höga krav på hållbarhet

Husen byggs med höga krav på hållbarhet, effektiv energiförsörjning och att det ska vara enkelt att resa klimatsmart genom cykel- och bilpooler.

Cykelmek, cykeltvätt, gratis laddning av elcykelbatterier, lastcykel- och bilpool finns i Stockholmshusen i Farsta strand. Foto: Fredrik Hjerling

- På Nordmarksvägen ingår både bil- och lastcykelpool. Rymliga, lättillgängliga cykelförråd med gratis laddning av elcykelbatterier, cykeltvätt och en mekstation, säger Anders Alfredsson, projektchef på Familjebostäder.

Stockholmhusen på Hagsätravägen har haft fokus på hållbart byggande och mobilitetstjänster. Här kombineras ett lågt klimatavtryck med hållbara utomhuslösningar för att hantera dagvatten och skyfall. Projektet kunde dessutom slutföras på mindre än fyra år.

- Vi är väldigt stolta att Stockholmshusen på Hagsätravägen utsågs till bästa nyproduktion i år tack vare sin fina gestaltning och smarta hållbarhetslösningar, säger Ann-Charlotte Karlsson, projektchef på Stockholmshem.

Under Open House Stockholm den 1-2 oktober visar Familjebostäder, Stockholmshem och Svenska bostäder upp tre Stockholmshusprojekt. De viktigaste erfarenheterna har sammanställts i en kort rapport.

Stockholmshusen på Open House Stockholm

Faktaruta Stockholmshus

Initiativet till Stockholmhusen togs 2014 för att möta bostadsbristen i Stockholm. Det är ett samarbetsprojekt mellan stadens tekniska förvaltningar, privata entreprenörer och de allmännyttiga bostadsbolagen; Familjebostäder, Stockholmshem och Svenska Bostäder. Målet är att snabbt och kostnadseffektivt bygga tusentals nya hyresrätter med god arkitektur och höga krav på hållbarhet. Stockholmshusen är väl gestaltade hus med omsorg om detaljer och den omkringliggande bebyggelsen i enlighet med Stockholms bostadsbyggnadstradition. 2022 är 3750 hyresrätter planerade i 28 olika projekt. 500 lägenheter av dessa är redan inflyttade.