Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Till föräldrar: Riskerna med lustgas

Att ungdomar andas in lustgas för att bli berusade har blivit vanligare. Eftersom gasen används vid förlossningar och i sprutflaskor för grädde känns den kanske ofarlig. Att använda lustgas innebär dock hälsorisker som många unga inte känner till.

En vuxen handflata som visar små silvriga lustgaspatroner. Stora blå lustgastuber som är till för gräddsifoner..

Exempel på hur patroner och behållare för lustgas kan se ut. Foto: Stockholms stad och Stefan Granlund, Stockholmshem,

Information från Stockholms stad

Lustgas är inte klassat som narkotika i Sverige, men det är viktigt att känna till riskerna med att använda gasen för att bli berusad. Prata gärna med ungdomar i din närhet om det. Gasbehållare och ballonger är ett tecken på att lustgas används.

Riskerna med lustgas

  • Gasen är koncentrerad när man andas in direkt från gastub eller ballong. På sjukhus är gasen blandad med syrgas.
  • Den största risken är syrebrist vid inandning. Det kan leda till medvetslöshet, att hjärtmuskeln försvagas tillfälligt och att kroppens skyddsreflexer blir svagare. Till exempel dämpas kräkreflexen eller reflexen att ta emot sig när man ramlar. Dödsfall har inträffat på grund av syrebristen som kan uppstå vid inandning av koncentrerad lustgas.
  • Riskerna ökar när lustgasen används samtidigt som andra droger eller alkohol. Det är vanligt att kombinera med exempelvis alkohol eller cannabis för en starkare effekt.
  • Det går inte att säga hur mycket man kan få i sig utan att det är farligt. Det är olika från person till person samt i vilken koncentration man får i sig gasen. 
  • Koncentrerad lustgas kan vara mycket kall vilket kan ge skador i näsan, på läpparna, på stämbanden och i de övre luftvägarna.
  • Långvarig, upprepad användning kan ge skador på nervsystemet och
    ryggmärgen genom att den mängd B12-vitamin man har i kroppen avaktiveras. Extra riskabelt är användningen hos dem som redan har B12-brist.
  • Som vid all berusning finns ökad risk att bli utsatt för brott. Det har förekommit att vuxna utsatt minderåriga för sexuella ofredanden i samband med lustgasrus.

Råd och stöd?

Ring Mini Maria Stockholm på 08-505 43 710 om du behöver råd och stöd om alkohol och droger. Mini Maria finns för unga upp till 20 år och deras föräldrar.