Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Frågor och svar om skyddsrum

Just nu får vi in en del frågor om skyddsrum. Vi har listat de vanligaste frågorna och svaren.

Frågor och svar om skyddsrum

Foto: MSB

Många av våra fastigheter har skyddsrum. På Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) finns en interaktiv karta där du kan själv kan leta upp ditt närmaste skyddsrum. 

Här är en länk till MSB:s skyddsrumskarta.

Vid krig blir man uppmanad att gå till närmaste skyddsrum. Det betyder att även om ett skyddsrum ligger i Familjebostäders hus, så kan det komma att användas av personer som inte bor i huset. Dörren kommer att stå öppen. Inga nycklar eller taggar behövs för att komma in.

Många skyddsrum i Sverige används som förråd eller annat när det inte är krig. Det är MSB som beslutar om eller när skyddsrummen ska öppnas. När det beslutet är fattat har vi (tillsammans med andra) 48 timmar på oss att ställa i ordning skyddsrummen. 

Mer info finns på MSB:s hemsida.

Ett skyddsrum är till för att skydda civilbefolkningen i händelse av krig. Ett skyddsrum skyddar från till exempel bomber, splitter, radioaktivitet och gas. Man ska kunna vistas säkert i ett skyddsrum i upp till två dygn. Svenska skyddsrum är bara avsedda för människor.

Skyddsrum är uppmarkerade med en tydlig vit skylt märkt "skyddsrum".