Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Så mycket ökar brandrisken i december

40 procent av alla bränder orsakade av levande ljus sker i december. Brandmannen Alexander Sillah och Brandinstruktören Lovisa Möllegård ger sina bästa råd för att hålla brandrisken nere. Missa inte heller vårat quiz om brandsäkerhet, vinn säkra ljus.

Så mycket ökar brandrisken i december

Alexander och Lovisa arbetar på Kista brandstation. Foto: Magnus Selander

Testa din brandkunskap, vinn brandsäkra adventsljus

Vilken är den vanligaste brandorsaken i hemmet?
De flesta bränder i bostäder sker i köket, men i december orsakas även många bränder av levande ljus. Håll alltid tända ljus under uppsikt, dubbelkolla att ugnen/spisen är avstängd när du inte lagar mat och undvik att lämna saker på spishällen. I övrigt ska man också vara noga med att aldrig ladda sin dator, telefon eller andra el-prylar i soffan och gå därifrån, det är inte alla som tänker på.

Hur brandsäkrar jag bäst min lägenhet?
Vi brukar säga att det finns tre grundläggande saker alla bör ha hemma och nära till hands om olyckan är framme:

  • En brandvarnare i varje sovrum
  • En pulverbrandsläckare på 6 kg (ev. två stycken på 3 kg)
  • Brandfilt i köket

Sen kan det vara bra att titta på alternativ till levande ljus. Det finns många fina batteridrivna ljusvarianter som härmar det fina sken stearinljus ger. LED-ljuskällor framför allt är ett väldigt brandsäkert alternativ.

vinnaljus.jpgTesta dina brandkunskaper och vinn brandsäkra adventsljus (se bilden).                                                    

Även ljusslingor är vanligt på julen, utgör de en brandrisk?
LED är det säkraste valet för lampor men det är även viktigt att se till att alla sladdar är hela och fräscha för att undvika farliga kortslutningar.

Vad gör jag om det brinner hos grannen?
Stanna i din lägenhet och ring 112. Öppnar du dörren går det snabbt för elden att sprida sig i huset och du riskerar att andas in farlig rök. En stängd ytterdörr kan hålla branden borta mellan 30-60 minuter beroende på modell. Stanna därför inne i din lägenhet med stängd ytterdörr tills räddningstjänsten informerar något annat. 

Nyhetsbrev_1024x512_4-6.jpgOm larmet går har brandmännen 90 sekunder på sig att byta om och lämna stationen med brandbilen. Foto: Magnus Selander.

Kolla dina brandvarnare!
1 december är det brandvarnarens dag, då är det dags att testa att din brandvarnare har ett fungerande batteri. Tryck på knappen på brandvarnaren och lyssna efter ett pip. Hörs inget ljud är det dags att byta batteriet. Samma procedur ska göras minst en gång om året för att se att din brandvarnare fungerar.