Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Hemma hos Konstkällare 42

Solen lyser varm mot den gröna bokhyllan utanför Tisslingeplan 42:s gamla tvättstugelokaler i Tensta. Även om det är mitt på dagen i ett bostadsområde är det liv och rörelse runt omkring.

Hemma hos Konstkällare 42

Ricardo vid ljusbordet.

- Ska ni till konstnärerna? utbrister en man glatt när han går förbi.
- Det är så bra att de finns här, folk måste få reda på det, fortsätter han.

Mannen är ett välkänt ansikte för konstnärerna i föreningen som huserar i Konstkällare 42.
- Han brukar komma och socialisera med oss, säger keramikern Gabrielle och visar oss glatt ner för trappan.

Passionen för konsten är tydlig när man ser hur ombonat de lyckats få det i källaren. Det är en stor skillnad från den slitna gamla tvättstugelokalen som stod här för två år sedan. På väggarna varvas väggbonader med skisser, akvareller, tavlor och ljuslyktor. Det doftar av rökelse och solen lyser upp rummen genom källarfönstren.

Känner sig välkomna 

- Det är många som är nyfikna på vad vi gör här, både barn och vuxna. Folk kommer förbi och vill prata och umgås. Vi har verkligen känt oss välkomna, säger Gabrielle när vi sitter i köket där hon och konstnären Ricardo bjuder på kaffe och tigerkaka.

Ricardo bor i Rinkeby, men annars är de sex konstnärerna i föreningen utspridda över Stockholm. De är alla vänner och bekanta sedan innan och när Familjebostäder hörde av sig angående en gammal tvättstuga som stod tom tog medlemmarna Ricardo, Roger och Kiko sig ann renoveringsprojektet. Med lite hjälp från en snickarkompis har de gjort om den slitna lokalen till den gemytliga ateljé med toalett och kök, som de har idag. Det enda som vittnar om den gamla tvättstugan är skylten på en av dörrarna som lyder just ”Tvättstuga”.

Innanför dörren jobbar Ricardo på en målning han påbörjat för ett år sedan.
- Sex gånger har jag målat om den här tror jag, skrattar han. Sedan många år tillbaka målar han ihop med Roger.

- Vi målar i omgångar på samma duk, berättar Ricardo, vi började i min gamla lägenhet men det slet för mycket på den så vi började söka efter ateljéer.

Stort intresse för föreningen 

I rummet intill huserar Caroline och Gabrielle som delar på den nyinköpta keramikugnen.

- Jag skulle vilja visa hur keramik fungerar från början till slut, säger hon, göra det mer tillgängligt. Det behöver inte bli så dyrt, man kan börja hemma och få hjälp med bränningen.

Hittills har de haft en kurs och det är många som vill bli en del av föreningen eller hyra ateljé-plats i lokalen.
- Folk vill ställa sig i kö för att vara med, säger Ricardo, det är jättekul att så många är intresserade men för det skulle vi behöva fler lokaler.

Efter en fin rundvisning och ett livligt samtal är det dags för Ricardo att skynda iväg till jobbet. Vi stannar en stund till och får se Gabrielles senaste kreationer innan vi säger hejdå och känner oss lyckligt lottade som fått en privat vernissage i populära Konstkällare 42.

DE ÄR KONSTKÄLLARE 42 

Ricardo Poblete – målare
Gabrielle Alfaro – keramiker
Kiko Pino – målare
Caroline Landberg – keramiker
Roger Sonnenfeld – målare
Ulla Vilja Prim – målare

Reportaget är hämtat från vår hyresgästtidning Familjär. Läs hela det senaste numret här nedan.