Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Husvärd i hyresgästernas tjänst

En av de stora fördelarna med att bo i hyresrätt är den professionella hjälp som ingår i hyran. Våra husvärdar finns där för att hålla husen och lägenheterna i gott skick, men när ska man kontakta sin husvärd och vad kan de hjälpa dig med?

Husvärd i hyresgästernas tjänst

Torbjörn, husvärd i Stureby. Foton: Fredrik Hjerling

Över 100 husvärdar och drifttekniker arbetar i och omkring våra fastigheter med service till våra hyresgäster. Husvärdarna hanterar över 7 000 felanmälningar per månad. 

Vi följde med Torbjörn, som jobbat hos oss i 19 år, under en arbetsdag för att se hur saker och ting brukar gå till och ställde några frågor.

När ska jag som hyresgäst egentligen kontakta en husvärd?
Felanmälningar sköter du enkelt via Mina sidor. Till oss kan du istället höra av dig när du har frågor som ”ska jag felanmäla detta?” eller ”får jag måla om?” Sedan är det oftast vi som kommer när en felanmälan väl är gjord.

Anmäl ett fel via Mina sidor

Läs mer om felanmälan

Reparationer via husvärden är inget du betalar extra för - det ingår i din hyra. Men om det rinner långsamt i handfatet eller golvbrunnen och det behöver göras rent och rensas så förväntas du som hyresgäst fixa det på egen hand. Våra husvärdar kan tipsa om vanliga misstag man ska undvika och det finns filmer om hur man enkelt fixar fel på egen hand.

Fel du kan fixa själv

Du kan läsa mer om olika typer av fel som vi fixar och vad du förväntas ta hand om själv som hyresgäst.

Mer om olika typer av fel

Nyhetsbrev_1024x512_3h.jpg

Vilka är några vanliga fallgropar folk råkar ut för?
Att man ringer jouren i onödan och sedan måste betala en avgift man inte räknat med. Jourens uppdrag omfattar endast akuta problem som t.ex. stigande vatten eller en helt strömlös lägenhet. Det kan vara bra att veta så man inte får en oväntad räkning för något vi husvärdar kunnat åtgärda gratis.

Här kan du läsa mer om fastighetsjouren:

Felanmälan - akuta fel

Åker du hem till folk på uppdrag varje dag? Många verkar känna igen dig här i området.
Ja, att vara husvärd är ett väldigt socialt jobb med mycket problemlösning. Det är det bästa med yrket. Man lär känna många hyresgäster, det känns nästan som mina egna kåkar ibland. Men det är inte alla dagar jag är hemma hos folk. Vissa dagar är jag ute på vad vi kallar rondering och tittar till husen för att hitta fel innan hyresgästen märker något.

Nyhetsbrev_1024x512_3c.jpg

Under en rondering ser husvärdarna till brandsäkerheten och underhåller husen och gårdarna för att förebygga skador och bidra till tryggheten i bostadsområdet. Men det är inte bara från reparationer i området grannarna känner igen Torbjörn.

Förutom att vara husvärd har jag hört att du sysslar med musik också?
Haha ja, ibland kommer hyresgästerna för att se något av mina band spela. Sist spelade vi på Engelen och då var det två hyresgäster där - det är alltid kul!

Nyhetsbrev_1024x512_3d.jpg

Efter ett hembesök där framtiden för hyresgästens vackra vinranka diskuterats inför den kommande fasadrenoveringen, låter vi Torbjörn fortsätta på sin rondering och tackar för en trevlig inblick i arbetet som husvärd.

Mer information om hur du felanmäler