Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Dags att uppdatera hemmet?

När höst- och vintermörkret kommer och vi spenderar mer tid inomhus är det vanligt att börja fundera på hur vi kan få det ännu mysigare hemma. I januari kan du som vanligt beställa målning och tapetsering av oss. Men hur ska man tänka när man inreder och gör om hemma? Familjär har träffat inredaren Sara för att få tips och inspiration.

Dags att uppdatera hemmet?

Med textilier som kuddar, tavlor, växter och små detaljer kan man enkelt uppdatera känslan hemma. Foton: Olof Plym Forshell

VILKA ÄR DINA BÄSTA TIPS FÖR ATT MED ENKLA MEDEL GÖRA OM HEMMA?

– Gå på loppis och fynda! Textilier som kuddar och mattor eller detaljer som posters och snygga krukor gör jättemycket. Coffee Table-böcker är en bra inredningsdetalj jag ofta hittar second hand.

ATT VÄLJA OCH PLACERA MÖBLER KAN VARA SVÅRT, VAD ÄR VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ NÄR MAN MÖBLERAR?

– Alla hem är olika så man får gå mycket på känsla. Tänk utanför boxen och på dina egna behov. Varför inte måla om en möbel du redan har? Även en liten förändring som att skjuta ut soffan från väggen kan göra skillnad. Generellt sett ska inga möbler stå i hörnen, då upplevs rummet mindre. Samma sak gäller möblernas storlek, ha hellre för små möbler än för stora för att inte krympa rummet.

FINNS DET NÅGRA VANLIGA MISSAR SOM FOLK GÖR?

– Att sätta gardinstången för långt ner är vanligt. Sätt istället stången nära taket för känslan av högre i tak. Låter man dessutom stången gå ut en bit åt sidorna så ingen del av fönstret täcks när gardinerna är undandragna känns rummet ännu större.

RENOVERING MED HJÄLP AV OSS

1024x512_BorosanPapper_ImageRoomshot_Livingroom_item_8601_PR.jpgVälj bland fina mönster i vårt urval av tapeter från Boråstapeter eller Flügger. Foto: Boråstapeter

Efter ett antal år har du som bor hos oss har rätt till visst underhåll av din lägenhet. Det kallar vi för HLU (hyresgäststyrt lägenhetsunderhåll) och ingår i din hyra, du blir meddelad i Mina sidor om det är dags. Det kan handla om att få lägenheten målad/tapetserad eller att vi sätter in en ny kyl, frys eller spis. Du som vill beställa underhåll är välkommen att göra det via Mina sidor 10 januari - 17 februari 2023. Läs mer via länken.

INTE DAGS FÖR HLU MEN VILL ÄNDÅ UPPDATERA?

Även om du bor i en nyare lägenhet kan du förnya hemmet med vår hjälp om du betalar en engångskostnad. När som helst kan du via år kundservice beställa vad vi kallar för tillval till lägenheten.

Vilka tillval du kan välja varierar beroende på vilken lägenhet du bor i och kan vara allt från en säkerhetsdörr till nya köksluckor eller nytt golv. Priset för vissa tillval betalar du ibland genom ett belopp varje månad i ett bestämt antal år, och andra tillval innebär att hyran höjs permanent. Se alla valmöjligheter och priser via länken.

DETTA FÅR DU INTE GÖRA SJÄLV:

  • Borra i badrummet. Använd självhäftande krokar och hyllor om du vill hänga upp något på väggen i badrummet. Detta är för att minska risken för fuktskador.
  • Installera maskiner. Vill du installera en tvätt- eller diskmaskin måste du beställa det som tillval från oss på Familjebostäder. Då kan vi hjälpa dig att dra fram vatten, el eller avloppssystem.
  • Ändra planlösningen. Du får till exempel inte sätta upp en ny vägg i lägenheten.
  • Tänk på: Om du ändrar standarden på lägenheten är du skyldig att återställa den till hur den såg ut innan du renoverade när du flyttar. Detta gäller till exempel om du byter till köksluckor som inte finns som tillval.