Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Alla sorterar matavfall 2023

Dina skal och skruttar är viktiga! När de sorteras ut blir de bränsle och gödsel som är bättre för klimatet. Från 2023 ska alla som bor i ett hus med matavfallsinsamling sortera ut sitt matavfall.

Startpaket med påsar, nyckel, broschyr och vaskskrapa

Matavfall är viktigt att ta hand om. Det bästa är så klart att äta upp maten, men skal, skruttar och de matrester som blir över ska vi lägga i matavfallspåsen. Matavfallet som du sorterar ut och slänger i behållaren för matavfall omvandlas till biogödsel och biogas. Biogas används som bränsle till exempelvis bussarna i lokaltrafiken och biogödsel används på åkrarna.

Nya regler för matavfall

Från den 1 januari 2023 gäller nya regler för matavfall. Då ska alla som bor i ett hus som har matavfallsinsamling sortera ut sitt matavfall. Det här gäller för dig som bor hos Familjebostäder:

  • Om du bor i ett hus med matavfallsinsamling ska du sortera dina matrester i en särskild matavfallspåse och slänga dem i behållaren för matavfall.

  • De flesta av Familjebostäders hyresgäster kan sortera matavfall redan nu, men inte alla. Vi har placerat behållare för matavfall i alla hus där det är möjligt. I vissa hus finns det ingen lämplig plats, där arbetar vi för att hitta andra lösningar. Om du inte har matavfallsinsamling där du bor slänger du matavfallet i de vanliga soporna.

Senast år 2024 hoppas vi att alla hyresgäster kan få tillgång till matavfallsinsamling. Då är planen att stadens nya sorteringsanläggning för matavfall ska vara klar. Då kommer du som slänger dina sopor i en sopsug kunna sortera matavfall i särskilda påsar som slängs i sopsugen.

Beställ startpaket för matavfall

Börja sortera matavfall redan nu. Om du bor hos Familjebostäder kan du beställa ett startpaket med allt du behöver för att för att komma igång.

 

Beställ startpaket för matavfall

Beställ startpaket för matavfall chevron_right

Här beställer du som är hyresgäst hos Familjebostäder ditt startpaket för matavfall. När du gjort din beställning kommer din husvärd och lämnar en kasse med allt du behöver för att sortera ditt matavfall. Om materialet har tagit slut hos oss eller leverantören kan det dock att ta längre tid.