Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Framtiden är rörlig

Behovet att förflytta sig finns nästan varje dag. Du ska ta dig till och från jobbet, det ska handlas, kanske skjutsas, och visst vore det trevligt att åka iväg till helgen. Men är egen bil verkligen en hållbar lösning på våra transportbehov? Nej, lösningen stavas mobilitet!

Framtiden är rörlig

Att hyra, dela eller låna saker istället för att äga dem är framtidens melodi. Inte minst när det kommer till bilen. En bil står i genomsnitt still nästan 97 procent av tiden, vilket är ett dåligt utnyttjande av utrymmet i staden.

– Sedan mitten av 1900-talet har vi byggt och planerat våra städer utifrån bilen. Det måste vi förändra, säger Emma Evers Holm, projektledare med inriktning på hållbarhetsfrågor hos Familjebostäder. Stockholm växer och det är trångt på gatorna. Vi får helt enkelt inte plats. När man tänker på det är det helt galet att vi låter en så stor del av staden vara uppställningsplats åt stillastående fordon. Tänk om vi hade kunnat bygga grönområden, parker eller bostäder där istället!

Men bilen är fortfarande viktig. Eller rättare sagt – behovet att transportera sig är viktigt. Och det behovet ser väldigt olika ut, beroende på var du bor och din livssituation.

– Man kan definiera mobilitet som behovet att förflytta sig själv och saker, säger Emma. Vi behöver resa till och från jobbet, skjutsa barn, handla, åka på semester. Men också få hem saker och köra grejer till tippen.

För att det ska vara enkelt att bo utan egen bil jobbar Familjebostäder aktivt med olika typer av mobilitetslösningar.

– Jag tror en kombination av resesätt kommer vara självklar inom kort, säger Emma. Exempel: Till jobbet cyklar jag, när jag storhandlar tar jag poolbilen, till helgen på landet hyr jag en bil, när jag ska ut och äta tar jag en taxi. Delningstjänster är redan självklara hos den yngre generationen, som växt upp med Spotify, Netflix, Storytel mfl. Varför skulle de lägga pengar på att äga något, när de kan betala enbart för användandet? Då finns det roligare saker att lägga pengarna på!

Emma_Johan_1024x512px_ALT2.jpgEmma Evers Holm, projektledare med inriktning på hållbarhetsfrågor och Johan Eklöf, samordnare fordon, båda på Familjebostäder .

VAD MENAS MED…

Delningstjänst: När flera personer delar på en produkt eller tjänst är det en delningstjänst. Det kan vara att hyra, låna eller dela på något tillsammans.Bilpool

Bilpool: I en bilpool delar flera personer på ett antal bilar genom medlemskap. Du kan söka och boka bil digitalt, du laddar/tankar själv. Familjebostäder har tre bilpooler i Rågsved, Farsta och Årsta, och Bandhagen och Hagastaden står på tur.

Cykelpool: Cykelpoolen fungerar ungefär som en bilpool, fast med lastcyklar, lådcyklar och elcyklar.Goda cykelfaciliteter

För dig som redan cyklar i vardagen ska det bli ännu enklare. Det måste finnas bra cykelparkering, kanske med väderskydd, automatiska dörröppnare och enkel åtkomst. Särskilda uppvärmda platser görs iordning där du kan fixa med din cykel, laga punka, byta till vinterdäck, pumpa, ladda, spola av etc.

Angöringsplatser: Att få varor levererade till hemmet har redan blivit allt vanligare. För att det ska fungera smidigt måste det finnas bra utrymmen nära din bostad, så kallade angöringsplatser, där leverantörsbilen kan parkera när dina varor lämnas.

Smarta lås: Med smarta lås kan du ge andra tillträde till din lägenhet när du inte är hemma, vilket kan underlätta varuleveranser och service. Vissa matleverantörer erbjuder redan detta och kan ställa in maten direkt i ditt kylskåp.

”Inom fem år är den självkörande bilen här”

Johan Eklöf är samordnare fordon på Familjebostäder och följer med spänning vad som händer på mobilitetsfronten.

När kommer vi se självkörande bilar?

–Tekniken finns redan och det görs försök med bussar. Det är de mer logistiska frågorna som behöver lösas. Hur ska bilarna samsas om gatuutrymmet? Ska de köra efter punkter, efter en sladd i gatan, likt robotgräsklippare? Hur ska bilen kunna se i regn och snö? Jag tror att inom fem år så kommer bilen till oss, du beställer bara genom en app.

Blir det inte osäkert utan förare? Vad händer om det sker en olycka?

– Det blir tvärtom säkrare. 90 procent av alla olyckor är personrelaterade. Vi människor är helt enkelt inte särskilt bra bilförare. Om en dator körde bilen skulle vi bara ha 10 procent av alla olyckor.

Hur ska vi få plats med alla laddstolpar i staden?

Dagens elbilar kan oftast köra över 40 mil på en laddning. Men de körs bara 2–4 mil per dag. Då behöver du bara ladda din bil ungefär en gång i veckan. Att alla ska ha egna laddstolpar blir både ineffektiv och onödigt dyrt. Det kommer istället bli offentliga laddare, som en slags delningstjänst. Då kan du passa på att ladda bilen medan du handlar eller när du kollar på ungarnas fotbollsmatch. Även de självkörande bilarna kommer kunna ladda sig själva på speciella laddstationer.