Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Vi renoverar hos dig i kvarteret Draget 1

Här kan du hitta information om den planerade renoveringen i kvarteret Draget 1. Du kan också läsa vanliga frågor och svar och ladda ner åtgärdsprogrammet. Hör gärna av dig till Familjebostäder om du har fler frågor.

Vanliga frågor om renoveringen 

Här kan du läsa de senaste frågorna som kommit till Familjebostäder. I länklistan intill kan du hitta tidigare frågor och svar och information som gått ut till hyresgäster.

Varför ska Hyresnämnden bedöma om huset ska renoveras?

För att Familjebostäder ska kunna renovera huset måste alla hyresgäster ge sitt godkännande. Eftersom alla hyresgäster inte har godkänt renoveringen behöver Familjebostäder söka tillstånd hos Hyresnämnden. Det är därför Hyresnämnden kommer att besluta om renoveringsåtgärderna kan anses vara skäliga.

När får vi veta när renoveringen startar?

Vi behöver vänta tills Hyresnämnden har fattat ett beslut. De har många ärenden att hantera och vi väntar nu på vår tur. Det kan ta allt ifrån några månader till omkring ett och ett halvt år innan vi får ett besked. Beslutet kan sedan överklagas till Svea Hovrätt. Då får vi vänta ytterligare en tid på Hovrättens beslut. Därför är det svårt för Familjebostäder att beräkna när renoveringen kan starta. Så snart vi vet kommer vi att berätta för alla hyresgäster.

Jag vill flytta tillbaka till min lägenhet efter renoveringen – hur går det till?

Familjebostäder kommer att erbjuda dig en tillfällig bostad medan vi renoverar din lägenhet. Så här går det till:

  • Omkring ett halvår innan din lägenhet börjar renoveras kommer Familjebostäder att höra av sig till dig. Då pratar vi om dina behov, om du exempelvis har hemtjänst. Vi försöker så långt det är möjligt att ta hänsyn till det.
  • Vi vet inte redan nu vilka lägenheter som kommer att vara lediga när det är dags att börja renovera.

Varför erbjuder ni lägenheter för permanent flytt redan nu?

Många hyresgäster har visat intresse för att flytta till någon annan av Familjebostäders lägenheter. Några vill bo lite större, andra vill ha balkong, större badrum eller bättre tillgänglighet. Vi vill erbjuda lägenheter i god tid, eftersom vi inte vet hur många lediga lägenheter som finns att välja på när renoveringen startar. När det blir en lägenhet ledig kommer vi att skicka ett erbjudande till alla hyresgäster.

Jag vill byta till en annan lägenhet i huset – hur går det till?

Eftersom det är ett stort hus kommer vi att renovera i etapper, några trapphus i taget. Vilka trapphus som ingår i varje etapp kommer vi att planera tillsammans med den entreprenör som kommer att utföra renoveringen.

Vill du passa på att byta till en annan lägenhet i huset? Då går det till så här:

  • Vi kommer att erbjuda lägenheter i huset till dem som vill byta till en lite större eller mindre lägenhet.
  • När det är dags att renovera den första etappen kommer alla hyresgäster som har ett tillsvidareavtal att få ett erbjudande om att byta lägenhet. Då erbjuds lediga lägenheter i den första etappen. Om flera hyresgäster är intresserade av samma lägenhet är det boendetiden som avgör vem som blir erbjuden lägenheten.
  • Om du byter till en annan lägenhet i huset får du välja inredningspaket, A, B eller C.
  • Om du bor i den etapp som renoveras först, kan du välja mellan två alternativ:
    1) Flytta tillbaka till din egen lägenhet efter renoveringen.
    2) Anmäla intresse för någon av de lediga lägenheterna i den första etappen.

Hur går det till när jag ska flytta?

Familjebostäder hjälper dig med flytten. Det kostar inte dig någonting. Det gäller både om du flyttar till en tillfällig lägenhet medan vi renoverar eller om du flyttar permanent till en annan lägenhet. En flyttfirma kommer då att packa och flytta dina möbler och saker i lägenheten och förrådet, om det är aktuellt. När du är på plats i den nya lägenheten packar du upp dina saker själv.

Kommer elementen att bevaras eller bytas ut?

När vi börjar renovera kommer vi att kontrollera elementen. Vi försöker återbruka elementen om det är möjligt.

Vad betyder det att Familjebostäder renoverar för framtiden?

Vi behöver rusta upp hela huset för att kunna erbjuda ett bra boende för dig och dina grannar som bor här nu, men också för dem som kommer att bo i huset om så länge som femtio år.

Hyresgästträffar i visningslägenheten

Har du fler frågor om renoveringen? Kom gärna på en hyresgästträff i oktober. Då har du möjlighet att ställa dina frågor direkt till oss på Familjebostäder. Du kommer att få mer information senare i veckan om datum, tider och hur du anmäler dig. Hoppas att vi ses!

Ring eller maila Familjebostäder

Om du har frågor om renoveringen, ring eller maila Petronella Armandt, petronella.armandt@familjebostader.com, 08-737 21 62.