Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Lägenhetsunderhåll

Du som bor hos oss har rätt att med olika tidsintervaller få lägenhetsunderhåll som ingår i hyran. Underhåll kan du beställa på Mina sidor under några veckor i början av varje år.

Interiörbild i  grått och persikotoner. Vy in i ett annat rum med tänd skrivbordslampa på bord, prydnadssaker, glaslampa och växter.

Foto: Gustav Kaiser

Familjebostäder och Hyresgästföreningen har ett avtal om hur ofta våra hyresgäster har rätt att få underhåll som ingår i hyran (hyresgäststyrt lägenhetsunderhåll, HLU). Det gör att du med olika tidsintervall kan få till exempel ny kyl och frys, ny tapet i vardagsrummet eller målat i köket. Du kan välja att vänta med en åtgärd och istället få en rabatt på hyran, och du har rätt att mot en engångskostnad få lägenhetsunderhållet utfört tidigare.

Det här ingår i hyran

  • Målning och tapetsering var 15:e år
  • Byte av elspis var 17:e år
  • Byte av gasspis var 25:e år
  • Byte av kyl och frys var 17:e år

Golv finns som tillval

Nytt golv ingår i allmänhet inte i hyran, utan finns som tillval.

1993-1994 gjorde Familjebostäder och Hyresgästföreningen en överenskommelse om att underhållet av golv övergick till hyresgästen. Som kompensation för detta sänktes bostadshyrorna.

2010-04-01 gjordes en ny överenskommelse mellan Familjebostäder och Hyresgästföreningen. Den innebar att hyresgäster kan välja golv på tillval genom en hyreshöjning. Då övergår underhållsansvaret för det nya golvet till Familjebostäder. Läs mer under Tillval i menyn.

Du kan beställa tapetsering och målning, ny kyl/frys eller ny spis på Mina sidor under några veckor i början av året. 2024 är det 10 januari till 18 februari. OBS. Du som har skyddad identitet eller saknar möjlighet att skaffa BankID kontaktar istället kundservice för att få en beställningsblankett.

Vägg med tapet i rosa ton. En bänk med kudar i rosa och bruna toner framför.

Målning och tapetsering ingår i hyran med ett intervall på 15 år. Vid målning och tapetsering av ett rum ingår också målning av tak och lister. Du väljer färg och tapet ur vårt standardsortiment.

Vit elspis och vit kylfrys från standardsortimentet

Vitvaror som ingår i hyran beställer du via erbjudandet på Mina sidor i januari.