Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Visa lägenheten innan du flyttar

När du har sagt upp din lägenhet ska den visas för nya hyresgäster. Det är du som hyresgäst som visar lägenheten. Här kan du läsa om hur det går till samt tips inför visningen.

En hall med klinker, randig dörrmatta, skor, korg med paraply och en sittplats.

Så går det till

När du har sagt upp din lägenhet kommer den att publiceras på Bostadsförmedlingens webbplats. Familjebostäders uthyrare hör av sig till dig för att boka tid för besiktning respektive visning av lägenheten.

Som avflyttande hyresgäst är du enligt hyreslagen §26 skyldig att visa din lägenhet på lämplig tid för kommande hyresgäster. Om du vill kan du be någon du känner att visa lägenheten åt dig. Om du inte ordnar så att lägenheten visas under uppsägningstiden, kan du bli skyldig att ersätta Familjebostäder med ett belopp som motsvarar hyran vi förlorar när bostaden inte kan hyras ut.

Hur många bjuds in?

Målet är att du bara ska behöva visa din lägenhet en gång. Bostadsförmedlingen bjuder in de intressenter som har längst kötid, cirka 50 personer. Det är en avvägning mellan att det inte ska bli för många besökare, men förhoppningsvis tillräckligt många för att hitta en ny hyresgäst. Ungefär en tredjedel av de inbjudna brukar komma. Hur många som kommer beror bland annat på bostadens storlek, området och hur snart det är inflyttning.

Välj en bra visningstid

Bostadsförmedlingen rekommenderar måndag-torsdag klockan 18 för att undvika omvisningar. Har du inte möjlighet att ha visning då kan du välja morgon, kväll eller helg. Det brukar räcka med 30 minuter. 

Berätta om du har husdjur

Det kan finnas de som är allergiska eller rädda. Vi är tacksamma om du informerar vår uthyrare och dem som kommer till visningen att husdjur finns.

Hämta inbjudna utanför porten

Vi lämnar inte ut ditt namn, telefonnummer eller portkod. De som kommer på visningen samlas utanför porten så du behöver gå ner och möta upp dem på avtalad tid.

Förhinder

Om du skulle få förhinder med kort varsel och inte kan hitta någon annan som kan visa din lägenhet – ring omedelbart Bostadsförmedlingen i Stockholm på 08-785 88 30 (kundservice) så att de kan informera de inbjudna och boka in en ny tid med dig. 

Tips inför visningen

  • Du behöver inte tömma din bostad innan visningen, men om du vill kan du ställa undan dina mest personliga saker.
  • Vill du kan du be en vän att vara med när du visar. Familjebostäder eller Bostadsförmedlingen har ingen representant med på visningen.
  • Du bestämmer själv hur många personer du vill släppa in i lägenheten åt gången. Du kan till exempel välja att släppa in tre i taget och låta övriga vänta i trapphuset en stund. Tänk dock på att det kan ta längre tid att visa lägenheten då.
  • De som bjudits in till visningen har fått information om bostaden, men kan ha frågor om lägenheten, huset och området. Om du inte kan svara angående tvättstuga, cykelrum, barnvagnsrum, parkering/garage eller liknande – hänvisa dem till Familjebostäders kundservice på 08-737 20 00.
  • Flera vill kanske fotografera eller filma i lägenheten, men det är du som bestämmer om du godkänner det eller inte. 
  • Om du har husdjur som till exempel hund och katt är det bra att ha lite extra koll på dem under visningen. 
  • När du möter de inbjudna utanför porten är det bra att berätta vad som gäller under visningen. Till exempel om det är okej att fotografera/filma, om du har ett kösystem och om du har husdjur som går lösa.