Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Flytta ut

Här har vi samlat information för dig som ska flytta från en lägenhet.

Uppsägning av hyresavtal

Du har en uppsägningstid på ditt hyresavtal. Den vanligaste uppsägningstiden är 3 månader. För att säga upp ditt hyresavtal kontakta kundservice. Om det i hyresavtalet även ingår hyra av garage eller parkeringsplats upphör även detta avtal i samband med att du säger upp din lägenhet.

Besiktning av lägenhet

Din lägenhet kommer att besiktigas innan du flyttar. Besiktningen sker i allmänhet under den första uppsägningsmånaden. Familjebostäder hör av sig till dig för att boka tid för besiktning. Observera att du kan bli betalningsskyldig för skador som överstiger vanligt slitage. Hål i dörrar och golv, inrökta lägenheter, omfattande skador på ytskikt samt trasiga fönsterrutor är exempel på onormalt slitage.

Visning av lägenhet

För att ny hyresgäst ska kunna flytta in direkt efter att du flyttat behöver du visa lägenheten för bostadssökande under uppsägningstiden. Hyresgäster är enligt hyreslagen skyldig att låta visa lägenheten då hyresavtalet har sagts upp. En av våra uthyrare bokar in en tid för visning.

Flyttstädning

Enligt hyresavtalet har nästa hyresgäst rätt att flytta in i en välstädad lägenhet. Tänk på att en flyttstädning är mycket mer omfattande än en "vanlig" städning. Om du inte har tid att städa så noggrant köper du flyttstädning av en städfirma.

Utrustning

Om du gjort renoveringar i din lägenhet under din tid som hyresgäst hos oss så måste du ibland återställa lägenheten. Det gäller att allt som tillhör lägenheten måste sättas tillbaka på sin rätta plats. Till exempel dörrar, badrumsskåp, köksskåp och hatthylla.

Brandvarnare tillhör lägenhetens utrustning och ska därför lämnas kvar när du flyttar.

Digitalbox

I äldre hus byggda före 1 juli 2007 har du en digitalbox från Tele2 för att kunna se  basutbudet digitalt. Den här boxen hör till lägenhetens utrustning och ska lämnas kvar till nästa hyresgäst.

I nyare hus byggda 2007 eller senare och som endast har fiber, ser du på tv via fibern. De flesta har en digitalbox från Telia för att kunna se basutbudet. Vissa hyresgäster har en digitalbox från Allente, men 15 mars till 19 april 2022 ska denna bytas till en box från Telia. För att nästa hyresgäst ska kunna titta på tv behöver du kontakta Telia på 020-20 20 70 så hjälper de dig att avsluta eller flytta med dina tjänster. Du får också en retursedel som du ska använda när du skickar tillbaka digitalboxen till Telia via ett postombud.

Parkering vid utflytt

För att slippa kontrollavgift (böter) från våra parkeringsbolag när du håller på att flytta in dina saker i lägenheten, läs mer under Parkering vid in- och utflytt. 

Återlämning av nycklar

När du flyttar från din lägenhet måste du lämna tillbaka alla nycklar, även de du själv har kopierat. Glöm inte bort tvättstugenycklar, förrådsnycklar etc. Nycklarna lämnas till receptionen på ditt besökskontor senast kl 12.00 första vardagen efter att ditt hyresavtalet har upphört.

Flyttanmälan till Skatteverket

När du flyttar inom Sverige ska du anmäla det till Skatteverket senast en vecka från det att du har flyttat. Läs mer och gör en elektronisk flyttanmälan på Skatteverkets webb. Du behöver ange det officiella lägenhetsnumret

Adressändring

För att din post ska kunna levereras till din nya adress är det viktigt att du gör en flyttanmälan senast fem arbetsdagar innan avflyttning. Flyttanmälan kan du göra via Svensk adressändring, här kan du också beställa eftersändning och lagring av post. Du kan göra en adressändring direkt på webbplatsen: www.adressandring.se eller genom att ringa kundtjänst på telefon: 020-97 98 99.

El, bredband, telefon och TV

Kontakta i god tid din operatör för att flytta eller säga upp ditt bredbandsabonnemang och telefonabonnemang. Kom också ihåg att säga upp ditt elabonnemang hos din elleverantör. 

Till sist hoppas vi att du har trivts i din lägenhet och hos oss. Vi önskar dig lycka till i din nya bostad!

Att säga upp lägenheten

Enligt det hyresavtal som är tecknat mellan dig och Familjebostäder gäller en uppsägningstid på tre månader. Om du vill säga upp ditt hyresavtal kontaktar du kundservice. För dödsbon gäller särskilda regler.

Besiktning inför utflytt

Din lägenhet kommer att besiktigas innan du flyttar. Besiktningen sker i allmänhet under den första uppsägningsmånaden. Familjebostäders hör av sig till dig för att boka tid för besiktning respektive visning av lägenheten. Observera att du kan bli betalningsskyldig för skador som inte räknas som vanligt slitage.

En hall med klinker, randig dörrmatta, skor, korg med paraply och en sittplats.

Visa lägenheten innan du flyttar

När du har sagt upp din lägenhet ska den visas för nya hyresgäster. Det är du som hyresgäst som visar lägenheten. Här kan du läsa om hur det går till samt tips inför visningen.

Flyttstädning

Flyttstäda

Städa lägenheten så att du själv skulle känna dig välkommen att flytta in. Har du inte tid att städa bokar du en flyttstädning av en städfirma.

Kvinna och man som bär ut säng från skåpbil

Parkering vid in- och utflytt

När du flyttar är det mycket som ska bäras till eller från lägenheten. För att slippa kontrollavgift (böter) från våra parkeringsbolag är det viktigt att tänka på några saker om du har parkerat utanför en markerad p-plats vid porten eller på gården.