Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Flytta in

Grattis till din nya lägenhet. Vi hoppas att du ska trivas hos oss. Här kan du läsa om vad som är viktigt att tänka på när du ska flytta in.

Inför flytten

När det närmar sig flytt till ett nytt boende har du redan kommit en bit på vägen. Du har sagt upp eventuellt tidigare hyresavtal och du har skrivit på avtalet för den nya lägenheten.

När du flyttar ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket så att du får rätt folkbokförings­adress. Grundregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor, det vill säga där du sover flest nätter. Om du flyttar för att studera vid universitet eller högskola ska vara folkbokförd på din studieort. Om du är inneboende eller hyr lägenhet i andra hand ska inte ange c/o i din flyttanmälan. 

Läs mer och gör din flyttanmälan på Skatteverkets webbplats via länken nedan. Du behöver ange det officiella lägenhetsnumret – folkbokföringsnumret med fyra siffror – på ditt hyresavtal.

I god tid behöver du också beställa abonnemang för el, bredband, telefon och tv och teckna en hemförsäkring.

På flyttdagen

Du har tillgång till din nya lägenhet från och med den första vardagen i månaden efter klockan 13.00. Infaller den första dagen i månaden på en helgdag, lördag eller söndag, har du tillgång till din lägenhet från och med den första helgfria vardagen. Nycklarna hämtar du på något av våra besökskontor efter klockan 13.00 på inflyttningsdagen. 

För att slippa kontrollavgift (böter) från våra parkeringsbolag när du håller på att flytta in dina saker i lägenheten, se nedan under länkar. 

När du har flyttat in ser vi till att du får ditt namn på dörren och på hyresgästlistan i husets entré. Det är den eller de personer som står på hyresavtalet som kommer på listan.

Vi besiktigar alla lägenheter innan avflyttande hyresgäst lämnar lägenheten. Om du trots detta hittar fel i lägenheten som behöver åtgärdas gör du en felanmälan.

För att underlätta ditt boende har vi skapat ett eget utrymme för dig som hyresgäst här på vår webbplats. På Mina sidor kan du granska hyresavier, boka tvättstuga och göra felanmälan. Använd BankID eller personnummer + lösenord för att logga in.

Har du frågor eller synpunkter om ditt boende är du alltid välkommen att kontakta vår kundservice på 08-737 20 00.

Välkommen! Vi hoppas du ska trivas i din nya lägenhet.

Kvinna och man som bär ut säng från skåpbil

Parkering vid in- och utflytt

När du flyttar är det mycket som ska bäras till eller från lägenheten. För att slippa kontrollavgift (böter) från våra parkeringsbolag är det viktigt att tänka på några saker om du har parkerat utanför en markerad p-plats vid porten eller på gården.

Hyresavtal och byte

Hyresavtal och byte

När du flyttar in hos oss skriver du under ett hyresavtal. På hyresavtalet finns information om din bostad och vad som gäller för dig som bor hos oss.

Betala hyran

Du betalar din hyra månadsvis och i förskott. Varje månad får du en hyresavi där det framgår vilken summa du ska betala och när hyran senast ska vara betald.

Hand som öppnar med elektronisk bricka

Nycklar och lås

När du flyttar in får du kvittera ut nycklar till lägenheten och till husets gemensamma utrymmen. I många av våra hus har vi installerat elektroniskt låssystem så att du öppnar dörren med en elektronisk låsbricka.

Bredband, tv och telefoni

Familjebostäders bredbandsnät ger dig valmöjligheter när det gäller internet, tv-tjänster och telefoni. Du väljer enkelt bredbandsleverantör hos Zmarket och det är lätt att komma igång!

Två elkontakter på vägg

Elabonnemang

För att få el behöver du, dels teckna ett abonnemang med bolaget som äger elnätet där du bor, dels välja vem du vill ska leverera elen hem till dig.

Vardagsrum

Hemförsäkring

Du som bor hos oss måste enligt hyresavtalet ha en hemförsäkring. Hemförsäkringen är viktig för att du inte ska drabbas ekonomiskt vid inbrott, brand eller vattenskada.

Förråd och förvaring

Till varje lägenhet hör ett förråd där du kan förvara säsongsbetonade saker eller sådant som du kanske inte använder så ofta.

Cykel- och barnvagnsrum

Cykel- och barnvagnsrum

Har du en cykel eller barnvagn? I många av våra fastigheter finns speciella rum där du kan förvara din cykel eller barnvagn.

Familj som ska sopsortera vid sopbehållare utomhus

Sopor och återvinning

Här kan du som bor hos Familjebostäder läsa var du lämnar olika sorters sopor. Varje år uppkommer cirka 14 500 ton sopor från våra hyresgäster. Vår målsättning är att du på ett enkelt och smidigt sätt ska kunna lämna dina sorterade sopor i en miljöstuga nära dig.

Färgglada barnben som dinglar över kanten på tvättmaskin och hand som doserar tvättmedel i maskin med skopa

Regler och trivsel i tvättstugan

Till varje fastighet hör en tvättstuga där du kan boka tid för att tvätta. En trevlig tvättstund för dig och dina grannar blir det om alla hjälps åt att hålla ordning i tvättstugan och följer reglerna.

Husvärd fixar duschslang hos hyresgäst

Felanmälan

Om något är fel i din lägenhet eller i huset du bor i kan du göra en felanmälan genom att logga in på Mina sidor eller ringa kundservice.

Skötselråd

Skötselråd

Här hittar du tips och råd om hur du sköter om lägenheten.

Trivselregler

Trivselregler

Att bo i flerfamiljshus innebär många möjligheter till gemenskap och trivsel. Men det ställer också krav på oss som bor där att inte störa varandra och att ha tålamod med varandras sätt att leva.

Ta hjälp av oss vid störningar

Att bo i flerfamiljshus kräver både hänsyn och tolerans för andras sätt att leva. Men ibland kan det bli för mycket ljud och störningar. Om du av någon anledning inte kan hantera situationen själv kan du ta hjälp av oss.

Renovera ditt hem

Du som bor hos oss har rätt att med olika tidsintervaller få lägenhetsunderhåll som ingår i hyran. Ditt erbjudande om underhåll ser du på Mina sidor runt mitten av januari och sedan har du några veckor på dig att beställa. Tillval, som till exempel en säkerhetsdörr eller nya köksluckor kan du däremot beställa när som helst via kundservice.

Hyresgäster på balkong

Bo i hyresrätt hos oss

Familjebostäder erbjuder över 40 000 stockholmare hem i attraktiva och trygga områden. Vi utvecklar och förvaltar husen våra hyresgäster bor i och vi bygger bostäder till nya stockholmare i en stad som växer. Alla våra bostäder och lokaler finns inom Stockholms stads kommun.