Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Stopp i diskhon?

Använda vaskrensare och fettratt – och inte hälla fett och olja ner i avloppet. Det är några smarta tips för att slippa stopp i diskhon.

Om vattnet sjunker sakta i handfatet eller diskhon beror det nästan alltid på att smuts har fastnat i vattenlåset. Det går oftast lätt att fixa med en vaskrensare – en sugpropp som sitter på ett träskaft (kallas för smock i filmen, spola fram till 1:14 för att se hur en rensning går till). Vaskrensare finns att köpa i varuhus och järn- och färgaffärer.

Börja med att täcka för avrinningshålet som sitter under kranen. Du kan använda tummen, en trasa eller tejp. Tryck därefter fast vaskrensaren över avloppshålet. Fyll halva handfatet med vatten och pumpa upp och ner med vaskrensaren.

Om problemet inte går att lösa med vaskrensaren kan du testa att rengöra vattenlåset som sitter i röret under handfat eller diskho. Ställ en hink under för att slippa smutsigt vatten på golvet eller i skåpet.

Rensa vattenlåset

Sjunker vattnet långsamt i tvättställ eller diskho? Då kan du behöva rensa vattenlåset.