Hoppa direkt till innehåll

För att kunna ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats har vi placerat kakor (cookies) i din webbläsare. Om du vill veta mer kan du läsa mer om vad våra kakor används till.

Problem med lägenhetslåset

Är det svårt att vrida runt nyckeln för att låsa din lägenhetsdörr? Så här kan du lösa problemet.

Cylinderlås

Din lägenhetsdörr låses i regel med två olika lås, cylinderlåset och tillhållarlåset. Cylinderlåset är det lås som sitter intill dörrhandtaget. Tillhållarlåset är det lås som du öppnar och stänger med den längsta nyckeln och sitter oftast en bit upp på dörren.

Problem med cylinderlåset

Går det trögt att vrida om nyckeln i cylinderlåset? Då kan det hjälpa att smörja låset med låsspray eller låsolja som du kan köpa på de flesta bensinstationer eller hos närmaste låssmed. Sprayburken eller flaskan med låsolja har en pip som du trycker in i nyckellåset. Cylindern är några centimeter djup så du kan ta hjälp av nyckeln för att trycka in oljan i låset. Du kan också smörja kolven som fälls ut ur dörrkarmen när du låser dörren.

Problem med tillhållarlåset

Har du problem med att öppna tillhållarlåset till din lägenhet? Det behöver inte vara fel på låset. Ibland är det de yttre tänderna på din nyckel som har blivit inåtböjda, t ex genom att ligga oskyddade i väska eller i ficka. Böj försiktigt ut de yttre tänderna en aning och prova igen. Det brukar räcka.

Tillhållarlåset ska inte smörjas. Om du smörjer det kan låsmekanismen förstöras.

Hand som öppnar med elektronisk bricka

Nycklar och lås

När du flyttar in får du kvittera ut nycklar till lägenheten och till husets gemensamma utrymmen. I många av våra hus har vi installerat elektroniskt låssystem så att du öppnar dörren med en elektronisk låsbricka.