Tillståndsparkering med laddmöjlighet
En del av en större satsning
Stockholms stad har som mål att staden ska vara fossilfri år 2030. En viktig del i arbetet för att uppnå detta är att hjälpa stockholmarna ställa om till fossilfria transportmetoder.
Under 2024 genomför Familjebostäder en rad pilotprojekt med laddmöjligheter runt om i Stockholm för att se hur utbyggnaden kan göras på smartast sätt. Nyligen det första pilotprojektet i Farsta klart, där 15 laddpunkter installerats på totalt 59 platser. Nu pågår ytterligare fyra projekt med 94 laddpunkter. Totalt innebär det laddmöjlighet för nästan 400 hyresgäster. I samarbete med Stockholm Parkering har dessutom drygt 300 laddpunkter installerats i Familjebostäders garage.
Målet är att Familjebostäder ska kunna erbjuda alla hyresgäster som hyr parkering laddmöjlighet 2030. Det är ett omfattande arbete som kräver mycket planering och kartläggning. Totalt har vi över 7 500 parkeringsplatser.
Pilotprojekt 2024
Molkomsbacken, Farsta centrum
Sandfjärdsgatan, Årsta
Ullerudsbacken, Farsta strand
Örtagårdsvägen, Älvsjö
Skebokvarnsvägen, Rågsved
Vad innebär tillståndsparkering?
Istället för att hyra en reserverad plats, en plats som är din privata plats så hyr du ett tillstånd som ger dig valfrihet att parkera vart du vill inom en angiven zon. På ett antal platser finns det dessutom elbilsladdare för dig med elbil.
Varför inför Familjebostäder tillståndsparkering?
För att erbjuda fler hyresgäster möjlighet att använda elbilsladdarna inför vi tillståndsparkering. På det här sättet kan vi erbjuda möjlighet att ladda elbil utan att det kostar för mycket. Om vi delar på laddarna så blir det billigare än om alla skulle få varsin laddare. Det är en bra lösning som gynnar alla.
Tänk om alla platser blir upptagna?
Vi hyr ut lika många platser som tillstånd. Finns det bara laddplatser lediga så får du naturligtvis ställa även en icke laddbar bil där.
Vilka bilar får stå på parkeringen?
Det är bara Familjebostäders hyresgäster som får stå på parkeringen.
När det blir dags att gå över från fast parkering till tillståndsparkering behöver du gå in på ”Mina sidor” och ange din bils registreringsnummer. Om du byter bil byter du också uppgifterna om bilen där. Vårt parkeringsbolag har sedan tillgång till alla registreringsnummer och kan kontrollera att det bara är våra hyresgäster som står på parkeringen.
Kommer man till parkeringen och det inte finns en ledig plats är troligen någon av bilarna felparkerad. Du kan då ringa vårt parkeringsbolag så åker de ut och kontrollerar och bötfäller precis som när man hyr en egen plats och någon ställt sig på den utan lov.
Hur gör jag om jag vill använda elbilsladdare?
För att ladda behöver du ansluta dig till betaltjänsten hos Eways. När du har ett konto där kan du sedan börja ladda. Information om hur det går till kommer finnas på laddarna och speciella skyltar på parkeringen.
Vad kostar elen?
Priset för laddning är för närvarande 3 kr/kWh men kan ändras kvartalsvis för att följa elprismarknaden
När kommer det nya avtalet för tillståndsparkering?
Du kommer att få ett erbjudande om nytt avtal i din e-post, där kommer du att få ännu mer detaljerad information om vad som gäller för just dig. Vi skickar ut avtalen i god tid innan det nya avtalet börjar gälla, men det är viktigt att du signerar avtalet inom angiven tid, annars upphör din parkering att gälla på ett angivet datum.
Hur många zoner kommer det att finnas, vilken är min zon?
I det nya avtalet finns mer detaljerad information eller läs under respektive projekt.
Jag vill inte ha tillståndsparkering, finns det andra parkeringar jag kan hyra av Familjebostäder?
Du som bor hos oss har förtur till platser i ditt område. Övriga parkeringsplatser vi erbjuder kan du hyra oavsett om du bor hos oss eller inte. Däremot är det inte säkert det finns andra lediga parkeringar att hyra just nu. Lediga garage och parkeringsplatser
Ytterligare funderingar?
Om du inte fick svar på dina frågor och funderingar här, hör av dig till vår kundservice så hjälper de dig. Eftersom det är ett pilotprojekt så tar vi extra gärna emot synpunkter och förbättringsförslag.