Familjebostäders logotyp
Familjebostäders logotyp

Test av semestervattnare – denna funkar bäst

Vi har testat fyra enkla semestervattnare som håller dina växter fräscha när du reser bort i sommar. De första fem av er som skickar in en bild på sin favoritkrukväxt vinner den semestervattnare som fungerade bäst i vårt test.

Tre av fyra vattnare fungerade bra och höll jorden fuktig hela veckan.

Foto: Fredrik Hjerling

Tack för alla svar och fina bilder. Vi fick så många så vi skickar ut både 5 vekar och 5 vekar med munstycke till 10 vinnare. Lycka till med era växter!

Inför sommaren har två medarbetare testat fyra enkla semestervattnare. Upplägget var enkelt: De använde instruktionen som följde med i förpackningen rakt upp och ner. Jorden var genomvattnad när de började. Både stora och små krukor i keramik och i plast användes. Alla utom en fungerade bra.

 

1. Vattna med veke

Du vattnar med hjälp av en veke (tråd) som leder vatten från ett kärl till jorden i krukan med hjälp av så kallad kapilläreffekt. Kärlet kan vara en flaska, en hink eller egentligen vad som helst du kan hälla upp vatten. Det placeras något under jordens nivå för att det hela ska fungera. Här kan du använda ett större gemensamt kärl till flera krukväxter/vekar eller en per krukväxt. 

Vi använde en tråd med plasthölje med följande instruktion:

  • Lägg tråden i blöt över natten
  • Låt tråden sticka ut minst 4 cm ur plasthöljet på ena sidan
  • Gör ett 4 cm djupt hål i jorden med en pinne eller fingret, stick ner tråden och en bit av plaströret. Tryck till jorden runt omkring.
  • Placera andra änden av tråden i ett kärl med vatten där vattenytan ligger lägre än jordnivån i krukan. Om nivån är högre kan växten få för mycket vatten.
  • Titta till växten första dygnet för att se att vattnet dras genom tråden.
  • Titta till vattnaren en gång i veckan och fyll på vatten vid behov. Om din växt behöver mycket vatten kan du använda två trådar och kärl.

Kommentar: Lätt att använda. Lite krångligt att peta ner tråden i hålet. Osäker på om tråden skulle klippas av. En av testarna orkade inte vänta mer än en timme när tråden blötlades, men det fungerade ändå. På tre dygn gick det åt ca 3 dl vatten. Fördel: enkel och billig lösning. Varför krångla till det. Vår vinnare!

2. Vattna med veke som har munstycke

Samma teknik som att vattna med veke, men med ett munstycke som sticks ner i jorden. Det finns en liten kran som styr mängden vatten. 

Vi använde följande instruktion:

  • Dra åt den lilla kranen på plastmunstycket.
  • Tryck ner munstycket i jorden.
  • Sätt ner tråden från munstycket i ett kärl/flaska/burk med vatten.
  • Reglera vattenflödet med den lilla kranen.

Kommentar: Mycket enkel att använda. Första tre dygnen gick det åt ca 4 dl vatten i en normalstor kruka. Fördel: Enkel och relativt billig. Vinnare 2.

3. Bevattningsbricka med kapillärmatta 

Blöt upp mattan ordentligt innan den används. Lägg den att dra i en hink och vrid bara försiktigt ur den innan den läggs på plats. Detta är för att underlätta för kapilläreffekten så att vattnet kommer igång att röra sig i mattan. En torr matta leder inget vatten. 

OBS! De krukor som används måste ha hålen placerade så att jorden kommer i direkt kontakt med mattan.

Vi använde en bricka med följande instruktion:

  • Placera stödet till växterna i brickan.
  • Fyll brickan med vatten.
  • Blöt kapillärmattan rejält.
  • Placera mattan med den vita sidan nedåt på brickan med lika långt överhäng ner i vattnet på båda kortsidor.

Kommentar: Brickan funkade jättebra. Mattan hölls blöt och fem squashplantor sög upp vattnet bra. Vattnet räckte i mer än en vecka, trots maxat antal växter på brickan. Testade också keramikkrukor och en större planta. Det fungerade också. Nackdel – den tar större plats och är dyrare särskilt om man har många växter hemma.

4. Droppbevattning med flaska

Ett droppmunstycke i plast skruvas på en petflaska som fylls med vatten och ställs upp och ner i jorden. En liten kran styr vattenflödet. Både 0,5 litersflaskor och 1,5 literflaskor fungerar. Större flaska vattnar en längre tid.

Vi använde ett munstycke med följande instruktion:

  • Ta det tunna plaströret och anslut den till droppmunstycket.
  • Ta en tom petflaska och fyll den med vatten och skruva på droppmunstycket. Passar de flesta plastflaskorna upp till 2 liter.
  • Placera droppmunstycket i jorden så att petflaskan är upp och ner.
  • Vrid ratten på droppmunstycket för att anpassa flödet.
  • Du kommer märka att det bildas luftbubblor i flaskan, detta indikerar att vattnet lämnar petflaskan. När antalet luftbubblor blir färre minskar flödet. Minsta antalet luftbubblor man bör se är en luftbubbla var 2,5 sekund.

OBS! Tänk på att en flaska med vatten kan bli ett brännglas vid stark sol. Använd en färgad flaska, måla flaskan eller trä en udda fin strumpa över eller liknande om det finns brännbara föremål i närheten.

Kommentar: Mycket vatten försvann redan de första timmarna. Endast ett av fyra munstycken fungerade - och då räckte vattnet i tre dagar. Örviga tömdes snabbt. Svårt att styra vattenflödet med kranen, oklart om det fungerade. Underkändes i vårt test.

Vinn den semestervattnare som funkade bäst

Bäst i vårt test var semestervattnare nr 1 - veke med plasthölje. Enkel, billig och effektiv. Alla fem i den förpackning som vi testade fungerade bra.

De första fem av er som skickar in en bild på sin favoritkrukväxt vinner en förpackning med fem semestervattnare enklarevardag@familjebostader.com

Senast uppdaterad 17 juni 2024

Relaterat innehåll