Familjebostäder bygger för stockholmarna

Familjebostäder bidrog med 440 nya hyresrätter till Stockholm och byggstartade 87 nya bostäder. Två nya stadsdelar i Älvsjöstaden och Drevvikshöjden är nu klara med moderna hem för omkring 1600 stockholmare.
Husfasader med balkonger mot blå kvällshimmel.

Kvarteret Färgfilmen i Bandhagen.

Foto: Jansin & Hammarling

  • Kylskåp, spis, fläkt.
    Färdigställda lägenheter, antal 440
  • Lyftkran
    Lägenheter i produktion, antal87
  • Soffa, golvlampa och två tavlor över soffan.
    Investering i nyproduktion, mnkr435
  • Hus i tre våningar
    Lgh till Bostadsförmedlingen1792
  • Så utvecklar vi staden

    Det pågår ett intensivt arbete i Stockholms stad för att ge de kommunala bostadsbolagen möjlighet att bygga flera bostäder. Bolagens projektportföljer ska fyllas på för att säkerställa en fortsatt hög produktion. Familjebostäder fick tre markanvisningar under 2024, som innebär att vi kan bygga 735 nya hyresrätter i Stockholm. En av markanvisningarna gäller ett nytt stadsutvecklingsprojekt med drygt 200 bostäder i Övre Tensta, där Familjebostäder planerar ombyggnation och nyproduktion med trygghet, minskat klimatavtryck och levande stadsmiljöer i fokus. Det är en del av Fokus Järva - Stockholms stads satsning på att utveckla stadsdelen.

    Familjebostäder utvecklar både befintliga och nya stadsdelar. Vi har en ambition att både hitta platser där vi kan komplettera befintlig bebyggelse med mindre projekt och att delta i Stockholm stads stora utvecklingsområden som exempelvis Norra Djurgårdsstaden. Vi letar även mark i områden där allmännyttan inte är representerad.  

    Hälften av alla nya byggrätter som markanvisas ska vara Stockholmshus, konceptet utvecklas kontinuerligt för att möte de nya klimatkraven, öka kundnöjdheten och samtidigt hålla rimliga hyror.

    Nya stadsdelarna i Älvsjöstaden och Drevvikshöjden klara

    Efter flera års intensivt byggande är nu de nya stadsdelarna Älvsjöstaden och Drevvikshöjden klara. Familjebostäder har byggt omkring 1 000 vanliga lägenheter och studentlägenheter i Älvsjöstaden och 600 lägenheter, ungdomslägenheter, förskola och lokaler i Drevvikshöjden i Farsta.  

      2024 2023
    Antal färdigställda lägenheter (st.) 440 351
    Antal påbörjade lägenheter (st.) 87 0
    Antal lägenheter i produktion (st.)* 87 495
    Investering i nyproduktion (mnkr) 435 1022

     

  • Kök med blågröna skåpluckor.

    Köket i vår visningslägenhet i fastigheten Kraftcentralen 1 i Älvsjö.

    Foto: Gustav Kaiser

    1 / 13

  • 440 nya lägenheter under 2024

  • Hus med ljusbruna och vita fasader.
    Älvsjö, Jordkabeln 18
  • Bostadshus i tegel.
    Älvsjö, Kabelverket 1978
  • Hus med balkonger i grönt.
    Farsta, Källvreten 448
  • Röda hus med vita balkonger.
    Bandhagen, Färgfilmen 361
  • Flerbostadshus med ljus fasad.
    Bandhagen, Lådkameran 4148
  • Hus med tegelfasader.
    Älvsjö, Kraftcentralen 197
  • Vardagsrum i beige toner med soffa, soffbord och fåtölj.

    Familjebostäders visningslägenhet i nybyggda Stockholmshuset Lådkameran i Bandhagen.

    Foto: Gustav Kaiser

  • Över 4 300 lägenheter i Stockholmshus

    Projekt Stockholmshusen sker i samarbete mellan de allmännyttiga bostadsbolagen, privata entreprenörer och stadens tekniska förvaltningar för att bygga snabbare och mer kostnadseffektivt. Under året pågick en satsning för att öka antalet markanvisningar till de kommunala bostadsbolagen i Stockholm. I dagsläget omfattar Stockholmshusen 4 370 bostäder i totalt 32 färdiga, påbörjade och planerade projekt.

    Familjebostäder färdigställde sitt sjätte Stockholmshus under 2024. 148 stockholmare flyttade in nya lägenheter i Bandhagen. Ytterligare nio Stockholmshusprojekt med 1 187 hyresrätter planeras. Husen byggs utifrån miljöcertifieringssystemet Miljöbyggnad silver och bidrar till bolagens arbete med social hållbarhet och trygghet utan att ge avkall på de klimatmål vi följer. Husen är utformade för att bidra till levande gatumiljöer, med bottenvåningar som ger plats för lokaler. Flera Stockholmshus har solceller på taken för att bidra till mer klimatvänlig energi och gröna tak som renar dagvatten. Hyresgästerna erbjuds också mobilitetslösningar som cykel- och bilpooler.

    Exempel på utredningar som görs i tidiga skeden.

    Utredningar i tidiga skeden

    Innan ett byggprojekt kommer igång sker ett stort förberedande arbete. Vi tar fram projektidéer, markanvisningsansökningar och de utredningar som ligger till grund för detaljplanerna. Under 2024 hade bolaget 17 pågående detaljplaner i olika stadier av processen.

    Exempel på utredningar som görs i början av ett byggprojekt. De säkerställer att vi uppfyller de krav som ställs på de bostäder vi bygger.

  • En kvinna laddar en elbil.

    Foto: Fredrik Hjerling

  • Mindre miljöpåverkan när vi bygger

    Våra nybyggda bostäder ska vara attraktiva för våra nuvarande och framtida hyresgäster. Hög kvalitet i projekten, från ritning till färdig lägenhet, är avgörande. Bolaget tillämpar ett arbetssätt med egna systematiska kontroller och har egna specialister för bland annat VVS, el och bygg för att ytterligare förstärka kvalitetskontrollen.

    Familjebostäder ska bygga med en låg miljö- och klimatpåverkan och samtidigt erbjuda hälsosamma och trygga boendemiljöer. Det gör vi på flera sätt, bland annat genom:

    • gröna gårdar som tar hand om dagvatten och skyfall, skyddar mot hetta, bidrar till biologisk mångfald och är en plats för rekreation
    • mobilitetslösningar som gör det enkelt för våra hyresgäster att bo hos oss utan egen bil.
    • att beräkna klimatpåverkan från all nyproduktion och styra mot minskade utsläpp. 
    • att ställa krav på att använda miljögodkända byggvaror och produkter enligt Byggvarubedömningen, vid alla upphandlingar och inköp.
    • att sträva efter att minska byggavfallet och arbeta med återbruk av byggnadsmaterial.
    • att våra bostäder ska ha en låg energianvändning. Vi arbetar för att öka andelen förnybar energi bland annat genom solceller på taken.
    • alla byggnader projekteras och produceras för att uppfylla certifieringsnivå för Miljöbyggnad Silver.
    • återbruksinventeringar i nyproduktions- och ombyggnadsprojekt.

    Effektiva parkeringslösningar

    Familjebostäder tog fram en ny strategi för bolagets parkeringsplatser och mobilitetserbjudande för att minska klimatpåverkan när vi bygger nya bostäder och kunna erbjuda våra hyresgäster möjlighet att leva utan egen bil. Genom att ta ett helhetsgrepp om våra parkeringar och mobilitetstjänster kan vi minska antalet parkeringsplatser när vi bygger nya bostäder och använda befintliga parkeringsplatser mer effektivt. Färre parkeringsplatser leder till mindre biltrafik och skapar möjligheter för nya mobilitetslösningar. Om vi kan minska antalet parkeringsplatser när vi bygger kan vi ge plats för fler bostäder och mer grönområden som ökar den biologiska mångfalden och motståndskraften mot klimatförändringar.

  • Konst i utomhusmiljö. Skulptur av ett barn som håller upp händerna runt en osynlig boll.

    My Lindh har skapat verket ”Omfamnande element” i kvarteret Källvreten 2 i Drevvikshöjden.

    Foto: Michael Perlmutter

    1 / 2

  • Konstnärlig gestaltning

    När vi bygger om och bygger nytt låter vi konsten ta plats. Det kan handla om muralmålningar på fasader, mosaikkonst, skulpturer eller annan utsmyckning. En överenskommelse mellan Familjebostäder och Stockholm konst tar sikte på konstens betydelse i framtida byggprojekt. Ambitionen är att det konstnärliga uttrycket ska vara inkluderande, bidra till ökad trygghet och jämlikhet och att materialen följer miljökraven. Det tillkom flera konstverk i våra fastigheter:

    • Konstnärligt utformade dörrhandtag utsmyckade entrédörrarna i de nya Stockholmshusen i kvarteret Lådkameran 4 i Bandhagen. Handtagen utformades som en huskatt av konstnären Lena Cronqvist.
    • I kvarteret Färgfilmen i Bandhagen fick Karin Häll uppdraget att skapa den konstnärliga gestaltningen. Verket ”Öppet alla dagar” av sandgjuten aluminium monterades mot en vägg mot gården och visar en scen där nya berättelser ständigt går att applicera i rekvisitan.
    • I kvarteret Källvreten 2 i Drevvikshöjden skapade konstnären My Lindh verket ”Omfamnande element”. Konsten manar till omsorg om de växter, djur och materia som delar utrymme med människorna i området.