Våra bostäder

Hem för alla
Drygt 45 000 stockholmare bor i våra hyresrätter. Genomsnittsytan på våra lägenheter är 64 kvm. Det vanligaste är tvårumslägenheter (8 000) och trerumslägenheter (6 700). I planeringen av nya bostäder kartläggs efterfrågan av olika lägenhetsstorlekar, så att nyproduktionen kompletterar det befintliga bostadsutbudet. I områden där många bor trångt ser vi om vi kan möta behovet av större bostäder när vi bygger om våra befintliga hus eller bygger nya hyresrätter.
Bostäder för unga är prioriterade, idag har vi 234 studentlägenheter och 241 ungdomsbostäder för unga i åldern 18 till 25 år. Vi erbjuder även alternativa boendeformer som kollektivhus. Idag har vi sex kollektivhus i Stockholm: fyra i söderort, ett på Södermalm och ett i Hammarby sjöstad. Här bor de boende i egna lägenheter, men delar på gemensamma ytor.
Familjebostäder tar ett bostadssocialt ansvar genom att tillhandahålla försöks- och träningslägenheter och lägenheter inom Stockholms stads projekt Bostad Först för att hjälpa människor i hemlöshet. Vi tillhandahåller också genomgångsbostäder till stockholmare som av ekonomiska eller sociala skäl har hamnat utanför den ordinarie bostadsmarknaden. Under 2024 erbjöds 102 lägenheter till Bostad Först, försöks- och träningslägenheter och genomgångsboenden via Stiftelsen Hotellhem i Stockholm (SHIS).
Lång förvaltning och drift
Våra hus och lägenheter ska vara trivsamma att bo i både för de som hyr i dag och för de som flyttar in senare. Fastigheternas skick kontrolleras regelbundet utifrån en nollvision av fel i allmänna utrymmen. Vår ambition är att hela tiden ligga steget före och det ska vara tryggt och snyggt. Vi planerar de underhållsåtgärder som behövs för att hålla en god lägenhetsstandard och efterleva myndighets- och miljökrav.
Fastighetsunderhåll
Familjebostäder är en långsiktig fastighetsägare. Vi ska erbjuda våra hyresgäster bra service och se till att de trivs i sina hem och bostadsområden. En del av vårt uppdrag är att hålla husen i gott skick. I vår underhållsprocess identifierar vi fastigheternas underhållsbehov och planerar för skötsel- och underhållsåtgärder. Det underlättar för våra hyresgäster och gör att vi kan förvalta fastigheten på ett mer effektivt sätt. Det säkerställer också att husen behåller värde och standard över tid.
Hög underhållstakt
Vi fortsätter hålla en hög takt för att möta underhållsbehovet i våra fastigheter, under året pågick omkring 270 underhållsinsatser. De åtgärder vi gör ska minska fastighetens klimatavtryck samtidigt som vi rustar husen för att hålla i många år framöver. Effektiva och moderna energisystem, renovering av hissar och planering inför LED-belysning i stor skala var några viktiga insatser. Vi använder moderna verktyg, som drönare, för att undersöka underhållsbehoven i fastigheterna och bedöma vilka åtgärder som ska prioriteras. Det hjälper oss att planera och genomföra underhållsprojekten på ett effektivt sätt.
Underhåll med hyresgäster i fokus
När vi renoverar strävar vi efter att minimera störningar för våra hyresgäster. Vi planerar och genomför underhållsprojekten så att våra hyresgäster ska påverkas så lite som möjligt och kommunicerar löpande före, under och efter arbetet. Våra entreprenörer får instruktioner för att säkerställa att arbeten utförs med hänsyn till hyresgästerna.
Våra hyresgäster kan själva styra över en del av det inre lägenhetsunderhållet enligt bolagets avtal med Hyresgästföreningen. Avtalet ger hyresgästerna rätt att själva få välja om de vill få målat, tapetserat eller nya vitvaror med bestämda tidsintervaller. Under 2024 tapetserades 4 046 (4 023) rum, byttes 2 173 (2 221) vitvaror, slipades 305 (327) parkettgolv och 930 (957) rum fick nya golv. Siffror inom parentes avser 2023.
2024 2023 Investering i underhåll och ombyggnad (exkl. inre underhåll, tillval och resultatfört underhåll) (mnkr) 572 422 Resultatfört underhåll inkl. HLU och tillval (mnkr) 120 114 Totalt antal lägenheter lämnade till Bostadsförmedlingen för förmedling (st.) 1792 2075 Återbrukat kök i kvarteret Väktaren 37 vid Fridhemsplan.
Foto: Gustav Kaiser
Ombyggnation
Familjebostäder vill erbjuda våra nuvarande och kommande hyresgäster ett bra boende som möter kraven på standard, tillgänglighet och trygghet. Det gör vi framför allt genom planerade och avgränsade underhållsåtgärder. När flera av husets grundläggande funktioner har nått sin tekniska livslängd är det nödvändigt med en mer omfattande renovering.
Återbruk när vi renoverar
Stockholms stad ökar sitt fokus på varsam renovering för att styra mot en mer hållbar byggproduktion. Familjebostäder genomför återbruksinventeringar för en mer varsam renovering som nytt arbetssätt. Inventeringarna gör det möjligt att kraftigt minska klimatutsläppen genom att bevara och återbruka byggmaterial, snickerier och vitvaror i så stor utsträckning det går. I de ombyggnadsprojekt som pågår nu har hyresgästerna möjlighet att välja inredningsalternativ där så mycket som möjligt av interiören bevaras och återbrukas.
I kvarteret Väktaren 37 på Kungsholmen pågick renovering i närmare 100 lägenheter. De första hyresgästerna flyttade tillbaka under 2024 och under 2025 kommer hela huset att vara färdigrenoverat. De återflyttande hyresgästerna kunde välja mellan flera standardpaket i lägenheterna. Omkring hälften valde alternativet där köken återbrukades.
Samråd och dialog med hyresgäster
Våra hyresgästers inflytande över sitt boende är en viktig utgångspunkt när vi renoverar och bygger om. Samråden ska innebära ett reellt inflytande. För att stärka kontakten med våra hyresgäster och säkerställa deras boendeinflytande följer vi bolagets modell för samråd och hyresgästdialog inför större ombyggnationer.
Planerad ombyggnation
Det finns planer för ombyggnation i flera fastigheter, där några än så länge är i ett tidigt planeringsskede:
- Vid Rinkebyplan rustar vi upp fastigheten Kvarnberget 2. Vi gör plats för fler större lägenheter för att motverka trångboddheten i området. 76 enrumslägenheter byggs om till drygt 40 lägenheter, varav majoriteten med fyra rum och kök eller fler.
- I det kulturklassade kvarteret Draget 1 på Södermalm planeras för renovering av 178 lägenheter. Här kan hyresgästerna välja mellan olika standardpaket i lägenheterna, varav ett innebär att så mycket som möjligt av interiören återbrukas eller behålls i befintligt skick.
- I Tensta fortsatte planeringen av en kommande upprustning i fastigheterna Hämringe 1 och Krällinge 1. Husen på Krällingegränd började renoveras utvändigt.
Fastigheter Antal lägenheter Planerad ombyggnadsstart Gröndal, Ratten 4 16 2025 Gröndal, Ratten 2 24 2027 Vasastan, Kikaren 15 14 2028 Södermalm, Draget 1 178 2026 Tensta, Hämringe 1 152 2031 Tensta, Krällinge 1 157 2028 Totalt 541 Familjebostäder har både hyresrätter och lokaler vid Hornsbergs strand.
Foto: Gustav Kaiser
Våra lokaler
Familjebostäder strävar efter att skapa ett varierat utbud av lokaler i våra fastigheter. Vårt mål är att hitta långsiktigt hållbara verksamheter som kan erbjuda närservice till våra boende, skapa arbetstillfällen och bidra till en levande stadsdel. Vid årets slut hade Familjebostäder totalt 2 389 lokaler varav 1 006 kommersiella lokaler. Ökad uthyrning av större lokaler och förändrade arbetssätt ledde till att vakansgraden sjönk till 6,4 procent jämfört med 7,3 procent 2023.
I dag rymmer våra kommersiella lokaler allt från butiker och kontor till verksamheter inom vård, omsorg och skola. Vi samarbetar också med Kulturförvaltningen för att kulturutövare ska få möjlighet att hyra lokaler av oss. Det bidrar till ett rikt förenings- och kulturliv med föreningar, bibliotek, kulturskolor, konstnärsateljéer, teatrar och restauranger.
Ökad trygghet och service i Rinkeby
På Rinkebystråket har Familjebostäder 26 lokaler och nästintill alla är uthyrda. Ambitionen är att erbjuda en bred mix av hyresgäster med ett utbud som förväntas bidra till en ökad dagpublik och ökad trygghet i området. Det gjordes flera underhållsinsatser för att öka tryggheten kring lokalerna, med fokus på rent och snyggt och ny belysning.
När köpbeteenden och konjunkturen förändras, blir det allt viktigare att hitta rätt hyresgäster till varje område och centrum. Vi lägger därför mer tid på att utveckla vår strategi för lokaluthyrning. I Rinkeby välkomnade vi Statens servicecenter som ny lokalhyresgäst. En viktig aktör som ger stöd och vägledning i ärenden som gäller Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Tomma lokaler byggs om till bostäder
Vi ser regelbundet över möjligheten att bygga om tomställda lokaler till bostäder eller LSS-boenden. Det ökar tryggheten i området och är ett effektivt sätt att använda ytan, samtidigt som det finns behov av fler bostäder. Att bygga om befintliga lokaler ger också mindre klimatutsläpp än att bygga helt nya bostäder. Vi inventerade tomma lokaler i Farsta som kan passa som LSS-boende och i Rinkeby och Tensta undersökte vi om det fanns lokaler som kan byggas om till bostäder. Bolaget tog fram nya strategier för hur vi ska hantera uthyrningar och ombyggnationer i våra lokaler.