Tryggare bostadsområden - tryggare hem

- Trygghetsindex81,3%
- Antal ferieungdomar115
- Antal deltagare sommaraktiviteter3 748
- Attraktivitet86,4%
Foto: Johnér bildbyrå
Trygghetsarbete i vardagen gör skillnad
Vi tar stort ansvar för att bidra till en positiv utveckling av både enskilda fastigheter och bostadsområden. Där det finns stora sociala utmaningar, exempelvis i våra prioriterade områden Rinkeby, Tensta, Farsta och Rågsved, satsar vi särskilt mycket på trygghetsskapande åtgärder:
- I Rinkeby genomfördes säkerhetsbesiktningar tillsammans med Fastighetsägarna i Järva och därefter en rad olika åtgärder; magnetdörrar med porttelefon i entréer, rörelsestyrd belysning, målning av väggar, golv och tak i allmänna utrymmen och utökad belysning på gården. Satsningen resulterade i tre godkända trygghetsbesiktade fastigheter i Rinkeby. Ljudstörande åtgärder används i områden med mycket samlingar, exempelvis i källare, trapphus och garage.
- I Tensta gjordes säkerhetsbesiktning i fastigheter. Vi genomförde ett så kallat trygghetspaket på Uppingegränd, med omfattande åtgärder som översyn av belysning, nya cykelrum/barnvagnsrum med glasfönster för tryggare känsla samt stadiga stålburar i källarförråd. Under 2024 blev denna fastighet trygghetsbesiktad och godkänd.
- I Rågsved har vi bytt belysning både inomhus och utomhus för att skapa trygghet, bland har vi installerat LED-belysning i flera fastigheter. Det finns kameraövervakning i miljörummen för att minska risken för dumpning och felsortering. Vi ronderar varje vecka och beskär buskar så att de inte skymmer sikten eller går att gömma sig bakom.
Att se till att våra husvärdar rör sig i fastigheterna, att det finns bra skalskydd och belysning i husen, att utemiljöerna är trivsamma och genomtänkta ur säkerhetssynpunkt är några exempel på sådana åtgärder. Till detta kommer samarbete med en mängd olika aktörer kring sociala aktiviteter, bland annat trygghetsträffar där boende kan träffa oss som arbetar med trygghet i närområdet. Alla insatser gav resultat och årets trygghetsindex på 81,3 blev vårt högsta på många år.
Brottsförebyggande arbete
I verksamheten pågår ett kontinuerligt och förebyggande arbete för att förhindra brott och störningar. Dels sker det genom den dagliga skötseln, där våra husvärdar kontrollerar att den fysiska miljön fungerar väl. Vi prioriterar att upptäcka och laga eventuella fel så fort som möjligt, eftersom vi vet hur viktigt det är för att hyresgästerna ska känna sig trygga. Särskilt viktigt är skalskyddet - att lås och portar fungerar och hindrar obehöriga från att komma in i och röra sig i fastigheterna. Ett pågående utvecklingsarbete är att hitta alternativ för att förbättra och förstärka skalskydd, exempelvis access genom mobil och bank-id.
Gemensamma utrymmen som entréer, källare och vind är också prioriterade områden att ha under uppsikt. Här finns det vid behov möjlighet att komplettera med särskilda insatser som bevakningskameror och intelligenta ljudstörare, som sätts igång om någon vistas för länge i ett visst utrymme. Via interna och externa trygghetsinventeringar, både inomhus och utomhus, lär vi känna de otrygga platserna och kan sätta in effektiva åtgärder just där. Vi monterade bevakningskameror i många miljörum/miljöhus. Hyresgäst som dumpat miljöfarligt avfall, exempelvis kylskåp, kunde därmed identifieras och kontaktas för att ta bort avfallet. I annat fall blev hyresgästen fakturerad för frakten.
Utbildningsinsatser om hot och våld
Vi är en del av stadens arbete mot våldsbejakande extremism, ett område som kräver stor kunskap och samordning mellan olika aktörer. Utbildning är centralt och våra medarbetare inom förvaltningen får lära sig hur de bör agera om de stöter på problematiken. För en säker arbetsmiljö utbildar vi samtliga medarbetare i att hantera konfliktfyllda situationer, bland annat genom skräddarsydda föreläsningar eller digitala kurser. Vi utförde även riktade utbildningar och trygghetsbesiktningar av särskilt utvalda fastigheter och förvaltningsområden.
Väktare
I och utanför våra fastigheter händer det ibland saker som kräver extra uppmärksamhet under en begränsad period. För att skapa extra trygghet hos hyresgästerna kallar vi in ett externt säkerhetsföretag som känner till området väl. Väktarna rör sig bland fastigheterna kvälls- och nattetid och kompletterar det arbete vi själva gör under dagtid.
Trapphus med trygghetspaket. Säkra ståldörrar med glasruta och närvarostyrd belysning.
Foto: Fredrik Hjerling
Satsningar i Järva ökade tryggheten
Tryggt i källare, förråd och gårdshus
Det systematiska arbetet för att öka tryggheten i Järva fortsätter, med stort fokus på förbättrat skalskydd. Flera adresser i Rinkeby och Tensta har fått så kallade trygghetspaket med bland annat förstärkta ståldörrar med fönster, elektroniska lås, nymålade sektionerade källarutrymmen och rörelsestyrd belysning i allmänna utrymmen. Vi försvårar för obehöriga att komma in i husen genom den så kallade Järvadörren, en dörr med magnetlås som inte går att ställa upp. Vi ser även till att hyresgästerna bara har tillträde till den del i källaren där de har sitt eget förråd.
Hyresgästerna i Rinkeby och Tensta uppskattar de trygghetsskapande insatserna och för sjunde året i rad ökar trygghetsindex, från 66,9 år 2018 till 80,6 år 2024. I just de fastigheter där vi rustade upp trapphus, källare och förrådsutrymmen ökade trygghetsindex med närmare tio procent.
Rent, snyggt och tryggt
Att det är rent och snyggt i miljörummen betyder mycket för våra hyresgästers trivsel och trygghet. Vi har satt upp avfallssorteringsskyltar med tydliga bilder för att underlätta sorteringen för alla. Nivån för andelen källsorterat avfall ligger dock kvar på 42 procent.
I Tensta delade feriejobbare ut återvinningskassar till boende samtidigt som de passade på att informera om hur man sorterar på rätt sätt. Detta är ett ständigt aktuellt och pågående tema, som varit i fokus för flera hyresgästträffar under året.
Dialoger med hyresgäster för ökad delaktighet
Att möta våra hyresgäster är centralt för dialog och gemensamt förtroende. Hyresgästdialoger genomförs löpande, ibland i samverkan med lokala hyresgästföreningar, och ökar de boendes intresse för att delta i utvecklingen av sitt hus eller område. Särskilt betydelsefull är dialog när vi bygger nya bostäder eller planerar för renovering, för att skapa samsyn kring avfallssortering eller för öka svarsfrekvensen för hyresgästenkäten. Vi genomförde hyresgästdialoger i flera områden.
Trygghetsvärdar i arbete i Farsta.
Foto: Fredrik Hjerling
Trygghetssatsningar i söderort
Även 2024 inträffade allvarliga händelser i och runt Stockholm. I Farsta strand och Fagersjö drabbades våra hyresgäster av explosioner och skjutningar. Då mobiliserar vi snabbt genom informationsmöten för berörda hyresgäster, vi lagar mindre skador omgående samt större skador så fort det är möjligt. Boende får träffa polis, samarbetspartners i staden, trygghetsvärdar och andra lokala aktörer som ger tips och råd om vart de kan vända sig i olika frågor. Även närboende får information för att känna sig tryggare.
Kollektiv förmåga för ökad trygghet
Tillsammans med många aktörer arbetar Familjebostäder för att stärka den kollektiva förmågan. När hyresgäster börjar prata med varandra och vågar lita på sina grannar utvecklas bostadsområden. Otrygga element, kriminalitet, tystnadskultur kan tryckas tillbaka. I Farsta strand hölls fyra trygghetsträffar där besökarna fick tillfälle att prata direkt med alla aktörer som arbetar trygghetsskapande i området.
Trygghetsvärdar Farsta
Familjebostäder förlängde samarbetet med Farsta stadsdelsförvaltning kring trygghetsvärdar. Trygghetsvärdarna, som kommer från organisationen Skyddsvärnet, ronderade kvälls- och nattetid i Farsta centrum, Fagersjö, Farsta strand och Hökarängen. Fem kvällar i veckan besöker de offentliga platser som gator och torg, centrum samt kända riskmiljöer. Fokus ligger även på att titta till våra portar, trapphus, källare och cykelförråd. Efter varje arbetspass rapporterar trygghetsvärdarna tillbaka till oss. Vid allvarliga händelser kan de bidra med extra stöd och information till boende.
Trygghetsforum Farsta
Trygghetsforum Farsta är ett nätverk som samordnas av Farsta stadsdelsförvaltning. Familjebostäder, polisen, skolan, företagarföreningar, fastighetsägare med flera deltar. Nätverket samverkar kring månadsvisa lägesavstämningar för att tidigt kunna identifiera trender och problem i området. Ett digitalt kartverktyg bidrar sedan till en gemensam bild över var trygghetsarbetet bör intensifieras.
Årlig trygghetsdag i Rågsved
Varje höst genomförs ”Trygghetsdagen i Rågsved”, ett arrangemang av Rågsveds Fastighetsägare i samverkan med dess medlemmar och Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsförvaltning samt Polisen. Familjebostäder är en av medlemmarna. Trygghetsdagen är ett sätt att stärka tryggheten och gemenskapen i området och den har fyra teman: platssamverkan, trygg utemiljö, trygg i hemmet och trygg uppväxt.
Foto: Johnér bildbyrå
Systematiskt brandskyddsarbete
Våra husvärdar arbetar ständigt med att hålla trapphus och källargångar fria från brännbart material, dels för utrymningssäkerheten, dels för att minska risken för bränder. Innan en person flyttar in i en lägenhet kontrollerar vi alltid att där finns en fungerande brandvarnare. I nybyggda och ombyggda lägenheter finns brandfilt, el-ansluten brandvarnare och induktionshällar som stänger av sig själv när en kastrull kokar över.
Vi deltar i ett brandförebyggande samarbete tillsammans med Storstockholms brandförsvar. Brandförsvaret ger information till våra boende, ett populärt inslag under hyresgästträffar att få se hur man använder brandsläckare. Samarbetet omfattar även omkring 100 brandskyddsinventeringar i våra fastigheter, där en checklista följs och brister rapporteras till våra förvaltare för åtgärd. Under 2024 hanterades cirka 30 brandskador i våra hus.
Foto: Johnér bildbyrå
Gemenskap mellan husen
Vårt mål är att skapa hem där människor trivs, mår bra och vill bo kvar i under många år. För att boende ska känna gemenskap och trivsel även mellan husen satsar vi på utomhusmiljön. Våra gårdar ska vara så välskötta och trivsamma att grannarna vill mötas och lära känna varandra här. Vi fortsatte vårt långsiktiga arbete med att rusta upp gårdarna med nya sittmöbler, lekutrustningar, grusgångar och planteringar med växter som passar pollinerande insekter.
Stadsodlingar som mötesplatser
Stadsodling är populärt hos våra hyresgäster, som har möjlighet att hyra eller ställa sig i kö för våra cirka 200 odlingslådor. De står för odlingen, vi står för lådorna, naturjord och kogödsel. Även grannarna har glädje av grönskan kring stadsodlingarna och på vissa platser planterar vi fruktträd och bärbuskar så att alla boende kan få smaka.
Foto: Johnér bildbyrå
Tryggt och rättvist boende
Oriktiga hyresförhållanden
När grannarna inte vet vilka som bor i deras trapphus skapas stor otrygghet. Därför arbetar vi systematiskt för att upptäcka och förhindra oriktiga hyresförhållanden som olovlig andrahandsuthyrning och andra former av bostadsbedrägerier. Vi kartlägger och går igenom vårt lägenhetsbestånd löpande och utgår i detta arbete bland annat från Skatteverkets folkbokföring samt från information och tips från grannar och medarbetare. Intern samverkan är en viktig faktor för att lyckas i arbetet och medarbetare som arbetar nära hyresgästen har goda möjligheter att upptäcka och rapportera in misstankar tidigt.
Störningar, bristande skötsamhet och vanvård
Våra utredare arbetar aktivt med att förebygga och hantera olika typer av störningar som försämrar boendemiljön och minskar hyresgästernas trygghet och trivsel. Konflikter kan alltid uppstå när människor delar golv, tak och väggar och ibland kan man behöva hjälp med att lösa dessa.
Störningsjour under kvällar och helger
Om störningar inträffar när våra medarbetare inte är i tjänst (kvällar och helger) finns möjlighet att kontakta Störningsjouren, en gemensam service för Stockholms stads allmännyttiga bostadsbolag.
Ny lag ger större möjligheter
En ny lag som ger fastighetsägare utökade möjligheter att kontrollera och säga upp hyresgäster som begår brott trädde i kraft i juli 2024. Den kommer att ge oss bättre förutsättningar att agera mot hyresgäster som påverkar tryggheten negativt i våra fastigheter och bostadsområden. Lagförändringen innebär att de skötsamma hyresgästernas intresse ska väga tyngre än intresset för en hyresgäst som bidrar till otrygghet. Det blir enklare att agera mot hyresgäster som begår kriminella handlingar.
Aktiviteter för barn och ungdomar
Feriejobbare
Familjebostäder tog emot 115 unga feriejobbare mellan 16 och 19 år. Ungdomarna kom företrädesvis från Rinkeby-Kista, Enskede-Årsta-Vantör, Södermalm och Farsta. Feriejobben ger en meningsfull sysselsättning och arbetslivserfarenhet samtidigt som det kan väcka ett intresse för att arbeta inom staden i framtiden. De får bland annat utföra enklare målnings- och reparationsarbeten samt hålla ordning på gårdar, i trapphus och i källare. Ett annat uppdrag var att dela ut återvinningskassar till hyresgäster och informera om hur avfall ska sorteras på rätt sätt.
Lovaktiviteter för barn och unga
Varje sommar arrangerar Familjebostäder, tillsammans med Stadsholmen, Stockholmshem och Svenska Bostäder, sommaraktiviteter för hyresgästers barn. Friidrott, fotboll, konst och kreativt skapande, teater, simskola, cirkus och boxning är några exempel på aktiviteter. En del är gratis, andra subventionerade. Sommaren 2024 deltog drygt 2000 barn och unga i utbudet hos olika Stockholmsföreningar. Målet är att genom meningsfulla sommaraktiviteter stärka trivseln och tryggheten i våra områden liksom den sociala hållbarheten på både lång och kort sikt.
Med vårt stöd kunde vissa av föreningarna även erbjuda aktiviteter under fler lov. På sport- och höstlovet fick barn och unga mellan 10 och 19 år prova på boxning gratis hos Boxningsklubb Rågsved. För tjejer mellan 13 och 16 år upprepades förra årets uppskattade aktivitetsdag ”Girl Zone” i Rågsved, med bland annat prova-på-basket.
Samarbetspartners sommarlovsaktiviteter
Djurskötsel: Akalla 4H, Riddersviks 4H, Fotboll, Enskede IK, Rågsveds IF, IFK Stockholm, Spårvägen FF Skarpnäck, Samban FF
Friidrott: Spårvägen Friidrott, Hässelby Friidrott, Hammarby Friidrott, Bromma IF Friidrottsskola
Simning: SK Neptun, Spårvägen Simförening
Boxning: Boxningsklubb Rågsved
Konst och kreativt skapande: Scenkompaniet, Tensta Konsthall, Cirkus Cirkör
Idrottsläger: Farsta Sport Camp, Kista Sport Camp
Basket: AkropolSamarbetspartners social hållbarhet
Våra samarbeten syftar framförallt till att stärka den sociala hållbarheten och tryggheten i våra prioriterade områden. Vi samverkar med många aktörer, allt från olika idrotts- kultur-, konst till bredare samhällsföreningar, alltid med fokus på jämställdhet och mångfald.
Dream Challenge
Tre av våra medarbetare medverkade som coacher respektive jurymedlem i ”Dream Challenge”, ett motivationsprogram för högstadieskolor i förorten. Syftet är att ge ungdomar självförtroende, motivation och verktyg för att nå sina mål. De får bland annat inspiration genom coachernas berättelser och även göra sin egen personliga framtidsplan.
Svenska med baby
Familjebostäder gav stöd till organisationen ”Svenska med baby”, som arrangerar träffar för nyanlända och utrikesfödda småbarnsföräldrar. Träffarna bidrar till språkinlärning och breddat socialt nätverk för deltagarna och genomfördes vid fem tillfällen i Rågsved samt Hässelby-Vällingby.
Samarbetspartners social hållbarhet
Boxningsklubb Rågsved, Cykelfrämjandet, Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsförvaltning, Farsta stadsdelsförvaltning, Fastighetsägare i Järva, Hässelby-Vällingby Fastighetsägare, Lokala hyresgästföreningar, Kista Sports Club, Musketörerna i Rågsved, Nya Rågsveds Folkets Hus, Järva stadsdelsförvaltning, Rinkeby Run, Rågsveds Fastighetsägare Rågsveds IF, Som United, Stiftelsen Läxhjälpen, Stiftelsen Tensta Konsthall, Stiftelsen The Global Village, Svenska med Baby, Unga Örnar, Rinkeby Folkets hus.
2024 2023 Trygghetsindex 81,3 80,4 Attraktivitet* 86,4 84,4 Antal medverkande i sommarlovsaktiviteter **3 748 ** 2 173 Varav flickor 1 062 1 008 Varav pojkar 2 507 1 165 Antal ferieungdomar som arbetat hos oss 115 113 * Hur våra hyresgäster trivs i sina bostadsområden och om de kan rekommendera andra att bo där.
** Totalt antal medverkande, inkluderar barn och unga som bor hos Familjebostäder, Svenska bostäder, Stockholmshem och Stadsholmen.