Minskad klimatpåverkan genom att spara energi och återbruka mer

Familjebostäder tog ut riktningen för att halvera klimatutsläppen till 2030 i en ny klimatstrategi. Att minska vår klimatpåverkan är en utmaning när vi bygger nya bostäder och underhåller våra fastigheter. Effektiv energianvändning, förnybar el, minskat byggavfall och mer återbruk är viktiga satsningar för att nå målet.
Två kvinnor håller i en dörrkarm.

Familjebostäder har en egen återbrukshubb. Där samlas återbrukat byggmaterial som används i olika underhålls- och ombyggnadsprojekt.

Foto: Fredrik Hjerling

  • Vi minskar utsläppen när vi bygger om och bygger nytt

    Vår klimatpåverkan sker från att vi bygger våra hus, förvaltar och värmer upp dem och tills de renoveras eller i vissa fall behöver rivas. Vi minskar energianvändningen i våra befintliga hus och ser till att våra nybyggda hus använder så lite energi som möjligt. I fastigheten Tummaren minskade energianvändningen med 29 procent efter fasadrenovering, fönsterbyte och driftoptimering av värmen med hjälp av Ecoguard.

    Det pågår ett utvecklingsarbete i bolaget för att minska klimatutsläppen i nyproduktion. Alla nybyggda bostäder ska uppfylla våra gränsvärden för klimatpåverkan och det cirkulära byggandet ska öka. För att nå målet utvecklar bolaget effektiva arbetssätt vid planering, upphandling och genomförande av byggprojekt.

    Klimatberäkningar i byggprojekt

    När vi bygger om befintliga fastigheter eller bygger nya hyresrätter görs klimatberäkningar för att se vad som orsakar störst utsläpp, som byggmaterial, transporter eller byggavfall. Det nyproduktionsprojekt som startades i september har ett målvärde på 390 kg CO2/kvm/BTA. Till 2030 ska vi nå 180kg/kvm/BTA.

    Bolaget tog beslut om gränsvärden för klimatutsläpp i all nyproduktion fram till 2030. Klimatberäkningar behöver göras på ett enhetligt sätt. Familjebostäder har tillsammans med de andra byggande bolagen i Stockholms stad tagit fram gemensamma anvisningar för klimatpåverkan ska beräknas i nyproduktion. Beräkningarna utgår från Lagen om klimatdeklaration för byggnader som kom 2021, men går något steg längre än vad lagen kräver. Under 2024 gjordes klimatberäkningar i sju nyproduktionsprojekt. 

    Bolaget tog också fram en klimattrappa för ombyggnadsprojekt för att succesivt halvera klimatutsläppen fram till 2030. I alla större ombyggnadsprojekt görs en återbruksinventering för att se vilka material som kan bevaras eller återbrukas och användas i andra projekt. 

    Eget lager för återbrukat material

    Att arbeta med återbruk när vi bygger nytt och renoverar är en viktig insats för att minska vår klimatpåverkan. Vid ombyggnationer visade klimatberäkningar att klimatutsläppen kan minska upp till 25 procent med mer återbrukat material. Det gäller bland annat ombyggnadsprojekten Väktaren 37 i norra innerstaden, Kvarnberget 2 i Rinkeby och Draget 1 i södra innerstaden.

    För att öka användningen av återbrukat material även i den löpande förvaltningen startade Familjebostäder en egen återbrukshubb. Där lagras material som blir över från våra byggprojekt eller våra egna fastigheter. När något behöver bytas ut i våra hus kan vi i första hand söka bland egna återbrukade material. Under året minskade vi utsläppen med 2,3 ton CO2 genom att använda återbrukade byggmaterial. Återbrukshubben kommer att få ett digitalt system för lagersaldo för att göra materialet mer lättillgängligt. 

    Minskade mängder byggavfall

    Vi arbetar för att minska avfallet när vi bygger. Tillsammans med andra aktörer i staden samarbetar vi för att hitta nya lösningar och metoder. Vi ställer också krav på att våra entreprenörer ska minimera, återvinna och sortera byggavfallet och följer Stockholms stads handlingsplan för cirkulärt byggande. Under året undersökte vi hur mycket avfall som uppstår när vi köper material och började att titta på gips. Syftet var att komma fram till maximala avfallsnivåer för varje materialtyp så att vi kan ställa krav på det. Utvärderingen visade att 16 procent av gipset blir spill.

      2024 2023
    Energianvändning, totalt köpt energi (MWh) 234 865 242 413
    Energianvändning (kWh/m2, Atemp) 98,7 102,6
    Direkta utsläpp växthusgaser (ton CO2e/år) 8,4 46,7
    Indirekta utsläpp av växthusgaser kopplat till energianvändning (ton CO2e/år) 11 480 16 606

     

  • Visionsbild Oldmästaren

    Under hösten 2024 tog vi det första spadtaget för bygget av kvarteret Oldmästaren, som byggs enligt Miljöbyggnad guld.

    Visionsbild från Varg Arkitekter

  • Certifiering Miljöbyggnad

    Familjebostäder projekterar alla nybyggnationer för att uppnå silvernivå i certifieringen Miljöbyggnad. Det innebär att vi bygger bättre än vad Boverkets byggregler kräver. Det finns tre olika nivåer för Miljöbyggnad. Brons innebär att vi uppnår grundläggande lagkrav. Silver innebär krav på ännu bättre prestanda, som solskydd, fukt och ljud. Guld ställer mycket höga krav på prestanda och att den boende upplever att huset uppfyller förväntningarna. Familjebostäder började bygga sitt första hus enligt Miljöbyggnad Guld. 

  • EN man och en kvinna samtalar i ett maskinrum.

    Foto: Fredrik Hjerling

  • Minska energianvändningen

    De senaste åren har vi gjort många åtgärder för att dra ner på mängden energi vi använder i våra fastigheter. Att se till att värme- och ventilationssystem fungerar optimalt är en av de viktigaste insatserna. Energianvändningen ska minska med 10 procent från 2023 till 2026, jämfört med 2022. Under 2024 minskade energianvändningen med 3,4 procent. Vi arbetar aktivt med att driftoptimera våra fastigheter för att kunna återanvända energi på ett effektivt sätt. Att lagra värme och el, återvinna energi från spillvatten, optimera ventilation och förbättra byggnadsskalet är åtgärder som kan ge ett positivt resultat. Energianvändningen i nybyggda hus följs upp under garantiperioden för att säkerställa att den inte överstiger 55 kilowattimmar per kvadratmeter.

    Satsning på solceller

    Familjebostäder satsar på att öka solenergiproduktionen. Sedan 2021 har solcellsytan ökat med över 50 procent och täcker nu 8 400 kvadratmeter på hustak runt om i Stockholm. Under 2024 installerades ytterligare 600 kvadratmeter solceller, och den totala produktionen uppgick till över 900 000 kilowattimmar förnybar energi – motsvarande årsförbrukningen för cirka 360 lägenheter.

    Målet fram till 2030 är att utöka solcellsytan till 11 000 kvadratmeter. Det förväntas minska utsläppen med 50 ton CO2e per år och bidrar till att uppfylla EU:s krav på nollutsläpp från byggnader senast 2050. Solceller är numera standard i all nyproduktion, där de bidrar med 5–10 procent av husens totala elbehov. I befintliga fastigheter står solenergin för cirka 15 procent av elbehovet.

    För att ytterligare utöka solcellsytan har Familjebostäder kartlagt vilka av de befintliga fastigheterna som har bäst förutsättningar för solenergi. Det gäller framför allt byggnader med högt energibehov, som de med värmepumpar och tvättstugor. Under soliga perioder producerar solcellerna ofta mer el än husen själva behöver. Överskottsenergin säljs till elnätet och bidrar därmed till att förse stockholmare med förnybar el.

  • Träd framför hus i ljus fasad.

    Foto: Liza Simonsson

  • Klimatanpassa Familjebostäders fastigheter

    Familjebostäder har en långsiktig plan för att anpassa våra fastigheter till ett förändrat klimat. Vi har undersökt vilka fastigheter som har störst risk att drabbas av skyfall och övertemperaturer. De hus som löper störst risk att skadas om det regnar mycket kommer att åtgärdas under 2025. Vi utredde elva byggnader som är särskilt utsatta för övertemperaturer, för att säkerställa att vi gör insatser som minskar risken att det blir för varmt.