Hälsosamma hem och klimatsmart vardag

- Andel hushåll med tillgång till matavfallsinsamling87%
- Antal kvadratmeter solceller på hustaken8 400
- Andel miljöbedömda och godkända byggvaror95%
- Antal bilpooler för hyresgäster8
Sund inomhusmiljö
En sund inomhusmiljö är viktig för människors hälsa och välmående. Familjebostäder gör regelbundna kontroller för att se till att våra hyresgäster har en bra luftkvalitet, att deras hem är fria från gifter och att temperaturer håller sig inom tillåtna gränser.
Vi undersöker löpande hur hyresgäster som flyttat in i nyproducerade och ombyggda hem upplever temperatur, buller, dagsljus och luftkvalitet hemma. När en fastighet varit i drift i mer än två år genomförs en enkätundersökning bland hyresgästerna. Under 2024 tillfrågades hyresgästerna i åtta nybyggda fastigheter hur de upplever sin inomhusmiljö. De flesta var positiva till inomhusmiljön, framförallt till hur de upplever buller och dagsljus. Däremot ville många förbättra temperaturen i lägenheten under vinterhalvåret och luftkvaliteten.
Bolaget följer regelbundet upp temperaturen i våra bostäder för att få en jämn temperatur. Felanmälningar från våra hyresgäster följs upp, ventilationssystemet övervakas och eventuella fel och brister åtgärdas löpande.
Vi mäter radonhalten i lägenheterna
Familjebostäder följer Strålsäkerhetsmyndighetens mätmetod för radonmätning. Radonhalten mäts i alla lägenheter med direkt markkontakt och 20 procent av övriga lägenheter i en byggnad. Vart tionde år mäts alla fastigheter om för att följa upp resultatet. Om radonhalterna är över 200 Bq/m³ luft i årsmedelvärde kommer det att åtgärdas enligt bolagets rutin för radonåtgärder. Drygt 700 lägenheter mättes under mätsäsongen 2023–2024. Idag har 91 procent av fastigheterna godkända radonvärden.
Vi bygger giftfritt
Vi ska erbjuda våra hyresgäster ett hälsosamt och giftfritt boende. De byggmaterial vi använder ska vara miljöbedömda och godkända enligt Byggvarubedömningen. Det är krav vi ställer i alla upphandlingar och ramavtal. Ansvaret för miljöbedömningarna ligger på tillverkningsföretaget.
Vi utvärderade resultatet i sju nybyggnadsprojekt. Målet var att 97 procent av de byggvaror som användes skulle vara godkända enligt Byggvarubedömningen. Resultatet blev 95 procent godkända byggvaror. Våra nybyggda Stockholmshus i Bandhagen nådde målet, tack vare att de byggs i fabrik med strikta kontroller av byggmaterial och kemikalier. I de projekt som inte nådde målet förekom flera produkter som inte godkänts i Byggvarubedömningen.
2024 2023 Andel fastigheter som klarar radonkravet (%) 91 91 Andel godkända Obligatorisk ventilationskontroll (%) i.u* 82 Nöjdhet i inomhusmiljöenkät (%) 75 74 Andel hushåll med tillgång till matavfallsinsamling (%) 87 85 * Uppgifter saknas på grund av byte av IT-system.
Hållbar livsstil
Våra hyresgäster ska ha möjlighet att göra hållbara val i vardagen. Vi ska göra det lätt att göra rätt. Det gör vi genom källsortering och matavfallsinsamling, att bygga nya bostäder nära kommunikationer eller erbjuda möjlighet att använda bil- eller cykelpooler.
Engagera för utsortering matavfall
Alla som bor i ett hus med matavfallsinsamling ska sortera ut sitt matavfall. De senaste åren har Familjebostäder infört matavfallsinsamling överallt där det är möjligt. Nu har 87 procent av våra hyresgäster möjlighet att sortera sitt matavfall. Övriga hyresgäster kommer att kunna sortera matavfall under 2025, när vi erbjuder matavfallsinsamling med grön plastpåse genom stadens nya sorteringsanläggning i Högdalen. Statistiken för insamlad mängd matavfall kunde kvalitetssäkras under året. Det ger oss möjlighet att följa upp resultatet och sätta in insatser där insamlingen behöver öka.
Informationsinsatser om miljörummen
Familjebostäder strävar efter att fler hyresgäster ska sortera och återvinna sitt avfall. Idag sorteras ungefär 42 procent av avfallet. De flesta hyresgäster kan slänga grovavfall, förpackningar, elavfall, småbatterier, tidningar och glas där de bor. Farligt avfall eller stora möbler ska lämnas på en återvinningscentral, men ställs ofta i miljörummen. Det är en utmaning i vardagen och endast 66 procent av hyresgästerna är nöjda med ordningen i miljörummen.
Tydliga skyltar i miljörum och information till hyresgäster ska hjälpa fler att sortera rätt. Under sommaren och hösten genomfördes informationsinsatser hos hyresgästerna i Tensta och Rinkeby för att förbättra återvinningen i miljörummen. Våra ferieungdomar informerade om avfallssortering och delade ut återvinningskassar till över 200 hushåll för att öka kunskaperna om återvinning.
Foto: Fredrik Hjerling
Bo enkelt utan bil
Det ska vara enkelt för våra hyresgäster att bo utan egen bil och ta emot leveranser hemma. I våra nyproducerade hus planeras alltid för mobilitetstjänster.
Bilpooler
Våra hyresgäster i Farsta strand, Farsta centrum, Drevvikshöjden, Rågsved, Årsta, Bandhagen, Hagastaden och Älvsjö har tillgång till bilpooler i närområdet. Familjebostäder utökade till åtta bilpooler med elbilar eller laddhybrider.
Cykelservice och cykelpooler
För att få fler att välja cykel erbjuder vi bra möjligheter att ha cykel i anslutning till våra nybyggda hus. Det finns tillgängliga och säkra cykelparkeringar och i flera hur finns servicestationer där hyresgästerna kan pumpa, laga, tvätta och underhålla sina cyklar. Vi testar olika typer av stationer, både utomhus och inomhus. Familjebostäder utökade antalet cykelpooler med ytterligare en i Bandhagen och har nu sex elcykelpooler.
Vi inför laddplatser på våra parkeringar
Familjebostäder har fått i uppdrag av Stockholms stad att bygga ut laddinfrastrukturen i vårt parkeringsbestånd. Vi är en del i en gemensam satsning för att göra luften i Stockholm renare och staden fossilfri. Beslutet innebär en hög utbyggnadstakt kommande år.
Satsningen har potential att minska utsläppen från hyresgästernas resor. Målet är att vi ska kunna erbjuda alla hyresgäster som hyr parkering möjlighet att ladda sin bil till 2030. 700 av Familjebostäders hyresgäster fick laddmöjlighet på sin parkering i samarbete med Stockholms parkering.
Foto: Fredrik Hjerling
Biologisk mångfald
Familjebostäder bidrar till biologisk mångfald i staden. På våra gårdar och andra gröna ytor skapar träd, buskar och växter en variationsrik miljö för fåglar, insekter och andra djur. Bolaget arbetar efter Stockholms stads handlingsplan för biologisk mångfald. Vi sparar träd som fällts och placerar dem som insektsbon i blomsterängar med kolmakadam och sandhögar. Vi gör allt fler kolsänkor med hjälp av biokol i våra rabatter och omvandlar en del gräsytor till blomsterängar som lockar till sig pollinerande insekter. På flera platser sitter fågelholkar för att ge rum åt stadens småfåglar.
Gröna ytor när vi bygger nytt
När vi bygger nya stadsdelar och bostäder planerar vi även för grönska i ett tidigt skede. Stockholms stad ställer krav på att det ska finnas en viss mängd gröna ytor i samband med markanvisningar på stadens mark. Med beräkningsverktyget grönytefaktor för kvartersmark kan vi beräkna hur mycket träd och planteringar som ska finnas i ett område för att bidra till en bra biologisk mångfald.
Ambitionen är att låta så mycket naturmark som möjligt vara kvar när vi bygger nya bostäder. När Familjebostäder började bygga kvarteret Oldmästaren i Bromma bevarades stockar av olika sorter för att locka många arter. Stockarna får sedan vara kvar när huset är klart så att olika insekter, mossor, lavar och svampar får en bra plats att leva på.